gjermani

Gjermania ulë kontributet e pensioneve

Gjermania ka në plan të zvogëlojë kontributet e pensioneve që i duhet nga punëdhënësit dhe punonjësit me një total prej 1.3 miliard euro në vitin 2018.

Kjo për shkak të punësimit të lartë dhe një niveli në rritje rezervash, thanë burimet qeveritare të premten.

Kontributet për 2018 që punëdhënësit dhe punonjësit paguajnë në sistemin e pensioneve publike do të ulen me 0.1 për qind në 18.6 për qind të totalit të pagës, thanë zyrtarët qeveritarë.

Kjo do të thotë që punëdhënësit dhe punonjësit, të cilët ndajnë afërsisht kontributin, do të kenë rreth 1.3 miliard euro më shumë vitin e ardhshëm.

Shifrat e sakta do të bien dakord pasi qeveria të ketë publikuar vlerësimet e saj të përditësuara të të ardhurave tatimore të datës 9 nëntor, thanë zyrtarët. Kabineti pastaj mund të pranojë zyrtarisht uljen më 22 nëntor.

Sipas llogaritjeve deri më tani, kontributet për pensionet kishin për qëllim të mbeteshin të qëndrueshme në 18.7 për qind deri në vitin 2021 dhe pastaj të rriteshin në 18.9 për qind në vitin 2022 për shkak të plakjes së shpejtë të popullsisë gjermane.

Me gjithë rritjen e kohëve të fundit në lindshmëri dhe ardhjen e më shumë se një milion emigrantëve, ekspertët vlerësojnë se popullsia në moshë pune, kontributet e pensioneve të të cilëve mbështesin numrin në rritje të pensionistëve, do të tkurren masivisht në dekadën e ardhshme.

Punëdhënësit në ekonominë më të madhe të Evropës shpesh ankohen për nivelin e lartë të kontributeve të pensioneve dhe i bëjnë thirrje qeverisë rregullisht për të ulur nivelin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.