Ballina / Shkencë / ‘Gjarpërinjtë e gjithësisë’

‘Gjarpërinjtë e gjithësisë’

Gjarpërinjtë janë kafshë dinake . Ato mund të gjenden duke u zvarritur në shkretëtirë , duke notuar në oqean madje edhe duke fluturuar në ajër .

Por ata tani do të merren me një tjetër planet. Hulumtuesit në Institutin e Kërkimeve SINTEF të Norvegjisë dhe në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë nuk janë duke planifikuar për të nisur zvarraniket me një anije kozmike , por ata janë duke i përdorur ato si frymëzim për një lloj të ri të eksplorimit të Marsit. Aksel Transeth , një shkencëtar i lartë kërkimore në SINTEF , së bashku me disa nga kolegët e tij , po kryejnë një studim fizibiliteti për Agjencinë Hapësinore Evropiane , duke shqyrtuar se si një robot gjarpër do të udhëtoj në planetin e kuq .

” Ne kemi filluar studimin në qershor dhe do të përfundojë diku në dhjetor ” tha Transeth ABC Neës. Studimi është më shumë si një raport i shkruar, se një seri e eksperimenteve , tha ai . Megjithatë, idetë në letër mund të bëhet si një prototip brenda disa muajve . Transeth kryesisht hulumton se si të bëjnë robotët gjarpërinj më efikas në Tokë në misionet e kërkimit dhe shpëtimit . ” Gjarpërinjtë biologjik mund të ngjiten në shkëmbinj dhe të rrëshqasin nëpër vrima të vogla , ” tha ai . “Imagjinoni nëse ju mund të keni një gjarpër të trajnuar për të gjetur njerëz në ndërtesat e rrëzuara.” Kjo është për shkak se aftësitë e një gjarpëri kanë kaluar pothuajse çdo lloj pengese dhe kjo është ajo që e bën atë shumë të dobishëm. Howie Choset , një profesor i robotikës në Carnegie Mellon University , tha se ka shumë vende që Rovers aktual, nuk mund të arrijë . “Gjarpri Robot mund të udhëtojë dhe të shikojë nën shkëmbinjtë” tha ai . ” Ai mund të gjejë një çarje të thellë , dhe të zvarritet poshtë dhe të nxjerr një mostër , e cila mund të na tregon për evoluimin e Marsit si një planet “./infoGLOBI/GJ.M

Video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.