Frojdi

Frojdi: Treguesi i parë i idiotësisë, është mungesa e plotë

Zigmund Frojd (Sigmund Freud) është themeluesi i psikanalizës. Idetë e tij radikale mbi mendjen e njeriut transformuan psikologjinë dhe mbeten kontradiktore edhe në ditët e sotme. Më poshtë mund të lexoni disa thënie të tij.

• Qytetërimi zuri fill kur një person i zemëruar hodhi fjalën në vend të gurit!

• Sa i guximshëm bëhet njeriu, kur është i sigurt se e duan!

• Një qytetërim që lë një numër kaq të madh të pjesëtarëve të tij të pakënaqur dhe i çon ata në revoltë nuk e ka merituar dhe nuk e meriton të ekzistojë!

• Njeriu nuk ia arrin t’i eliminojë komplekset e tij, por pajtohet me to: ato ligjërisht e drejtojnë veprimtarinë dhe sjelljen e tij në botë!

• Të jesh tërësisht i ndershëm me veten është një ushtrim i mirë!

• Fëmijët janë krejtësisht egoistë; ata i ndiejnë nevojat e tyre intensivisht dhe përpiqen mizorisht që t’i kënaqin!

• Ëndrrat janë shpesh më të thella kur ato duken më të çmendura!

• Nëse dikush ka qenë i përkëdheluri i padiskutueshëm i nënës së tij, ai ushqen gjatë jetës një ndjenjë triumfuese, besimin në sukses, i cili jo rrallë sjell me vete suksesin!

• Iluzionet na mbisundojnë ne, sepse ato na kursejnë në dhimbje dhe na lejojnë të shijojmë kënaqësinë në vend të saj. Prandaj ato duhet t’i pranojmë pa ankime kur ato nganjëherë përplasen me realitetin përballë të cilit shndërrohen në thërrime!

• Njerëzit janë më moralë se sa mendojnë dhe shumë më tepër imoralë se sa përfytyrojnë!

• Njeriu është shumë i çmendur kur është i dashuruar!

• Qëllimi i gjithë jetës është vdekja!

• Pyetja më e madhe, së cilës nuk i është dhënë kurrë përgjigje dhe së cilës nuk kam mundur t’i jap përgjigje, pavarësisht tridhjetë viteve të kërkimeve në shpirtin e femrës është: “Çfarë do një femër?”!

• Ne nuk jemi kurrë aq të pambrojtur ndaj vuajtjes sa kur dashurojmë!

• Sa kemi përparuar. Në Mesjetë do të më kishin djegur në turrën e druve. Tani ata mjaftohen të djegin librat e mi!

• Qëllimi i personalitetit të njeriut është i përcaktuar nga përmasat e problemit, që arrin ta shtyjë atë njeri të lajthisë!

• Para se të diagnostikoni veten me depresion ose vetëbesim të ulët, sigurohuni që nuk jeni të rrethuar nga budallenjtë!

• Detyra për të bërë njerëzit të lumtur nuk është pjesë e planit të Krijimit!

• Në atë moment kur njeriu fillon të mendojë kuptimin dhe vlerën e jetës, atëherë mund ta konsideroni atë të çmendur!

• Sa më shumë i përsosur që është një person së jashtmi, aq më shumë demonë ka brenda vetes!

• Kur njerëzit më kritikojnë, unë e di se si të mbroj veten. Por unë jam i pafuqishëm përballë lëvdatave!

• Treguesi i parë i idiotësisë, është mungesa e plotë e turpit!

• Një pjesë e madhe e asaj që është e vërtetë brenda nesh nuk kuptohet; dhe ajo që kuptohet, nuk është e vërtetë./VOAL/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.