Fondacioni amerikan Grenellit: Syhapur me Serbinë

Fondacioni amerikan Heritage, një qendër kërkimore me ndikim nga Uashingtoni e afërt me presidentin amerikan Donald Trump, i ka rekomanduar të dërguarit special të SHBA-së për bisedimet e Prishtinës dhe Beogradit Richard Grenel që të jetë “syhapur” kur të merret me Serbinë, raporton Blic-i beogradas.

“Disa politikanë serbë kanë një tregim të mirë për atë se si duan të bëhen pjesë e komunitetit transatlantik, por në fakt vazhdojnë të jenë të kthyer në drejtim të Kremlinit”, paralajmëroi fondacioni Heritage Gremellin dhe i ofroi atij disa rekomandime të tjera për punë në Ballkan, ku, si ata besojnë ata, asgjë nuk është thjeshtë.

Një rekomandim është që demarkacioni i Beogradit dhe Prishtinës dhe ndryshimi i kufijve është një ide e keqe, pastaj duhet të marrë parasysh bashkimi i ngadaltë i Serbisë në BE, të punojë me Evropën dhe jo kundër saj, të tregojë durim për përparimin e Kosovës dhe “t’i hapë sytë “për ndikimin e Rusisë në politikanët serbë.

“Shtetet e Bashkuara duhet të pranojnë se nuk ka gjasa që Serbia të jetë pjesë e strukturave perëndimore në të ardhmen e afërt dhe se do të ishte naive të shpresojmë për një ndryshim të rëndësishëm në mënyrën e funksionimit të saj,” tha Fondacioni Heritage.

Blic kujton se Presidenti serb Aleksandar Vucic pranoi pas takimit të parë me Richard Grenel dhjetë ditë më parë se bisedimet ishin jashtëzakonisht të vështira dhe serioze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.