FMN: Pandemia mund të shkaktojë krizën ekonomike ngjashëshm me Depresionin e madh të vitit 1930

Pandemia globale me koronavirus do të nxisë krizën më të rëndë ekonomike prej Depresionit të Madh, të vitit 1930 dhe do të kërkohet përgjigjje masive për rimëkëmbje, ka paralajmëruar Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Shefja e FMN-së, Kristalina Georgieva, ka thënë se “rritja globale do të zvogëlohet negativisht më 2020”, pasi 170 nga 180 vendet anëtare të kësaj Organizate kanë raportuar për rënie të të ardhurave për kokë banori, raportoin mediat ndërkombëtare

“Në fakt, ne mund të përballemi me krizën më të rëndë ekonomike prej Depresionit të Madh”, ka thënë Georgieva në një konferencë për media në Uashington, para takimit të javës së ardhshme të FMN-së dhe Bankës Botërore.

Këto takime do të zhvillohen virtualisht për shkak të kufizimeve të vendosura për shkak të sëmundjes Covid-19.

Georgieva ka thënë se aktualisht ekziston “paqartësi e jashtëzakonshme” dhe se situata me pandeminë “mund të përkeqësohet”.

Sipas FMN-së, një “rimëkëmbje e pjesshme” mund të ndodhë vitin e ardhshëm, nëse parashikimet për zbehje të virusit më vonë gjatë vitit janë të sakta.

Georgieva u ka bërë thirrje qeverive që të bëjnë më shumë për të ofruar “jetëgjatësi” për bizneset.

Kjo Organizatë do të publikojë më 14 prill raportin me parashikime për ekonominë e vendeve anëtare këtë vit dhe vitin e ardhshëm.

Komuniteti ndërkombëtar është alarmuar nga fakti se SHBA-të raportuan rreth 16 milion njerëz që mund të kenë mbetur pa punë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.