Fjalimi i plotë i Vlora Çitakut në KS të OKB-së, çka i tha ajo Daçiqit

Në mbledhjen e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për Kosovën, Ambasadorja e Kosovës në Uashington, Vlora Citaku ka folur për dy periudha të Kosovës.

Ajo ka përmendur të kaluarën e hidhur të këtij vendi dhe sakrificat me të cilat është ballafaquar.

Ndërsa shumë krenare Çitaku ka folur për periudhën pas 20 viteve, pikërisht në ditët e sotme duke thënë se të rinjët e Kosovës me sukseset e tyre po e shkruajnë historinë e tyre.

Fjalimi i Çitakut:

Prania ime këtu sot nuk është një shenjë krize, por e besimit. Ndërsa hijet e gjata të luftës vazhdojnë të na ndjekin, ne takohemi këtu sot në një atmosferë të rritjes së shpresës.

Më 6 tetor, Kosova organizoi me sukses zgjedhjet e 4-të parlamentare që nga shpallja e pavarësisë së saj.

Këto zgjedhje ku nuk janë të jashtëzakonshme vetëm në prejardhjes.

Me të vërtetë, ata ishin të veçantë në shumë mënyra. Për herë të parë në historinë tonë, një brez i ri i qytetarëve, fëmijët që kanë lindur në liri dhe rritur në një vend të pavarur, kosovarët që nuk e dinin luftën, kishin një shans për të hedhur votën e tyre dhe për të zgjedhur përfaqësuesit e tyre të ardhshëm.

20 vjet më parë, 18-vjeçare kosovarët ishin refugjatë, subjekte të fushatave më brutale të spastrimit etnik. Sot, 18-vjeçare kosovarët janë qytetarë krenarë të Kosovës dhe agjentë të ndryshimit.

Në jetën tonë na është dashur të kapen me momente të krizës së madhe. Jetët tona janë shënuar me debat rreth çështjeve monumentale, çështje të luftës dhe paqes, çështje të begatisë dhe depresionit.

Por ndërsa ne flasim këtu sot për të kaluarën, kosovarët e rinj po shkruajnë të ardhmen.
Ata nuk kanë kohë për debate të pakuptimta.Ata janë atje jashtë, duke punuar shumë, shpesh kundër jush, duke sfiduar statusin quo dhe ngritjen e barit për të gjithë ne. Fëmijët kosovarë po rriten me heronj të rinj.
Heronjtë si Majlinda Kelmendi, që e ka ngritur flamurin tonë në piedestal më të lartë dhe vazhdon të sjellë në shtëpi një lumë të pafund të medaljeve të arta.

Për shkak të Majlinda, Nora dhe Distria, thënja “lufton si një vajzë” ka blerë një kuptim krejtësisht të ndryshëm në Kosovë.Ne jemi të kënaqur me suksesin ndërkombëtar të ekipit tonë fantastik të futbollit. Imagjinoni, 20 vjet më parë, ushtarët anglezë erdhën në Kosovë, ashtu si shenjtorëve që marshojnë, për të liruar vendin tonë.

Këtë nëntor, ne po e presim Anglezët përsëri, këtë herë për një ndeshje futbolli, dhe shpresojmë se i mposht ato në kualifikueset e euros.

Ne jemi të shtyrë dhe të përcaktuar nga pritjet e rinisë sonë. Vetëm të fundit
javë, të dhënat e hapura Kosova publikoi një raport që tregon se numri i kompanive të IT në Kosovë është rritur me jo më pak se 187 % gjatë 10 viteve të fundit.

Kjo duhet të vijë si asnjë surprizë, duke dhënë cilësinë e fuqisë sonë, të rinjtë e aftë të cilët janë të etur të mësojnë dhe të jenë konkurrues në tregun global.

Ne jemi të inkurajuar nga grit e mediave tona të lira. Vetëm ditë më parë, tre gazetar kosovar, të gjithë të cilët janë gra, u dhanë nga Bashkimi Evropian për gazetarinë e tyre hetuese dhe punën e tyre në ekspozimin dhe luftën kundër korrupsionit dhe krimit.

Ne jemi frymëzuar nga Fahrije Hoti, dhe gratë e guximshme të Krusha, të cilët përdorën fuqinë recuperative të lirisë për të kthyer fatkeqësinë në shpresë dhe forcë. Pas vuajtjeve kaq shumë, këto gra rindërtuar një fshat të tërë nga hiri i luftës.

Kur u përball me tragjedinë, elasticitet ishte përgjigja e tyre e vetme.
Këta janë heronjtë e rinj të republikës sonë të re.

Ata përfaqësojnë më të mirën nga ne. Ata do të thyejnë ciklin e brishtësia dhe dhunës. Ata do të shkruajnë kapitullin e ardhshëm të historisë sonë. Është për shkak të tyre, se unë jam kronik shpresë për të ardhmen e vendit tim.

Ju faleminderit shumë

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.