femija dhe ipad

Fëmijët dhe stresi. Sa është i dëmshëm.

Stresi është reagimi fizik, kimik dhe emocional i trupit në një situatë konfuze ose emocionuese. Edhe pse jeta e tyre mund të duket kaq e thjeshtë, fëmijët e të gjitha moshave mund të përjetojnë stres.

Por jo gjithmonë stresi i fëmijërisë është i dëmshëm.

Stresi normativ, i cili ndodh në kohën e tranzicionit gjatë gjithë zhvillimit të fëmijës, të tilla si të mësuarit për të ecur, për të folur, për të shkuar në shkollë dhe për të bërë miq të rinj, është në të vërtetë një formë produktive e ankthit, sepse ndihmon një fëmijë të rritet dhe të bëhet më i pavarur.

Stresi i ndryshimit të jetës, nga ana tjetër, zakonisht është më konfuz dhe shqetësues për fëmijët.

Ngjarjet ose situatat që mund të shkaktojnë stresin e ndryshimit të jetës përfshijnë:

– Divorci: Kur prindërit zihen rregullisht ose ndahen, ndjenja e sigurisë së fëmijës kërcënohet, duke e bërë atë të ndihet i vetmuar dhe i frikësuar.

– Shpërngulja: Ndërrimi i shtëpisë, komunitetit, shkollës mund të rezultojë në ndjenja pasigurie dhe konfuzioni.

– Vdekja: Nëse bëhet fjalë për humbjen e një anëtari të ngushtë të familjes, mik apo kafshë të dashur, vdekja shpesh është e habitshme për fëmijët dhe dhimbja mund të jetë shkatërrimtare. Një fëmijë mund të ndihet i braktisur ose në një farë mënyre fajtor se ka shkaktuar vdekjen. Përveç kësaj, vdekjet që ndodhin në mënyrë të rastësishme si në aksidentet e makinave gjithashtu mund t’i lënë fëmijët të frikësuar.

– Mbingarkesa: Kalimi nga shkolla në një kurs, në një aktivietet fizik etj, shkakton ankth te fëmijët. Ata nuk janë aq të pjekur sa të përballojnë një orar kaq të ngjeshur.

– Presioni i bashkëmoshatarëve: Edhe fëmijët parashkollorë dhe fëmijët më të rritur mund të ndikohen nga mënyra se si fëmijët e tjerë mendojnë dhe veprojnë. Nuk duan të jenë të ndryshëm nga të tjerët kjo i bën të ndihen të shqetësuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!