Ballina / Shkencë / Faktorët që po ndikojnë në rotacionin e planetit dhe dridhjet e aksit të Tokës
toka aksi

Faktorët që po ndikojnë në rotacionin e planetit dhe dridhjet e aksit të Tokës

Hulumtimet e reja kanë treguar se Toka është duke u dridhur gjithnjë e më shumë kur sillet rreth boshtit të saj dhe shkencëtarët mendojnë se njerëzit janë të paktën pjesërisht fajtorë, raporton mediat e huaja.

Dridhja e aksit të rotacionit të Tokës në krahasim me koren e planetit është rritur me më shumë se 10 metra vetëm gjatë shekullit të kaluar. Ekspertët besojnë se shpërndarja e akullit polar, i përshpejtuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, luan një rol të rëndësishëm në nxjerrjen e Tokës nga ekuilibri.

Shkencëtarët e NASA-s në Pasadena, Kalifornia, kanë identifikuar tre faktorë kryesorë që ndikojnë në rotacionin e planetit. Më parë mendohej se një lëvizje e lehtë ishte përgjegjëse vetëm për një proces të njohur si “drift akullnajor”.

Megjithatë, ky proces është tepër i ngadalshëm për të qenë vetëm përgjegjës. Studimi i ri identifikoi dy faktorë të tjerë të këtyre ndryshimeve, të cilat luajnë të njëjtin rol në ndikimin e rotacionit të Tokës.

E para nga këto është e ashtuquajtura “veshja e konvojit”. Ky proces rregullon lëvizjen e pllakave tektonike në sipërfaqen e planetit, dhe NASA tani beson se kjo gjithashtu ndikon në “kërcimin” e saj.

Një tjetër shkak është shkrirja e akullit, sidomos në Grenlandë, që përbën 33 për qind të efekteve të dridhjes. Ky proces është përshpejtuar nga ngrohja artificiale njerëzore e mjedisit.

NASA vlerësoi se gjatë shekullit të 20-të, në oqean u shpërnda një sasi masive prej 7.500 gigatonë akull të Grenlandës. Ky zhvendosje e gravitetit nga Grenlanda në pjesë të tjera të globit ka shkaktuar që Toka të ketë rotacion shumë më ndryshe në krahasim me rrethana normale.

Provo po ashtu

Në fund të shtatorit një valë e nxehtë?

Një valë e nxehtë pritet që të përfshijë planetin Tokë në fund të muajit shtator. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.