Fakte që duhet t’i dini: Shëndetësia përmes statistikave

Derisa përfaqësues të partive vazhdojnë të akuzojnë njëri tjetrin se kush ka punuar më shumë dhe kush më pak në sektorin e shëndetësisë, këto fakte mbase mund t’u ndihmojnë ta kuptoni kontekstin real të këtij sektori të kritikuar vazhdimisht përgjatë viteve.

Buxheti sipas të dhënave zyrtare të ASK-së:

Në vitin 2016 pë shëndetësinë e Kosovës ishin ndarë 178.2 milionë euro

Në vitin 2017 pë shëndetësinë e Kosovës ishin ndarë 178.6 milionë euro

Në vitin 2018 pë shëndetësinë e Kosovës ishin ndarë 199,7 milionë euro

Në vitin 2019 pë shëndetësinë e Kosovës ishin ndarë 240 milionë euro

Largimi i mantelbardhëve jashtë vendit

Gjatë periudhës trevjeçare 2015-2018 , sipas Federatës së Sindikatave të Shëndetësisë së Kosovën, nga vendi janë larguar 400 profesionistë të sektorit të shëndetësisë.

Nga viti 2018 sipas Odës së Mjekëve të Kosovës Certifikatën mbi të kaluarën etike dhe profesionale e kanë kërkuar 190 mjekë ( 113 mjekë dhe 77 mjeke).

Këte certifikatë e kërkojnë institucionet e huaja shëndetësore me rastin e punësimit.

Ministrat e cilave parti kanë qeverisur shëndetësinë deri sot?

Uran Ismaili (PDK), nga shtatori 2017 – tani në largim

Imet Rrahmani (LDK)

Ferid Agani (PD – pjesë e koalicionit me PDK)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.