plastika, europa, kina, world wide, mjedisi

Europa dhe Kina prodhuesit e plastikës

Çdo vit prodhohen 27 milion ton mbeturina plastike nga të cilat 90% nuk ​​riciklohen

Europa është prodhuesi i dytë më i madh i plastikës në botë, pas Kinës. Çdo vit prodhohen 27 milion ton mbeturina plastike nga të cilat 90% nuk ​​riciklohen. Midis 70,000 dhe 130,000 ton mikroplastikë dhe midis 150,000 deri 500,000 ton makroplastikë përfundojnë në Mesdhe dhe në dete të tjera europiane çdo vit, mbeturina që përfundojnë tek peshqit që më pas hahen nga njerëzit. Kjo nënkupton që çdo javë, europianët hanë ekuivalentin e një karte plastike bankare (pesë gramë ose 1,769 mikro grimca), sipas WWF.

I njëjti studim parashikon që në vitin 2025 oqeani të përmbajë një ton metrikë plastike për çdo tre peshq. Përqendrimi më i madh i plehrave të planetit është vendosur në mes të Oqeanit Paqësor. Shtë një ishull i madh që mat 1.6 milion kilometra katror – ekuivalent i trefishit të Francës. Sidoqoftë, WWF paralajmëroi se ndotja plastike në Mesdhe është katër herë më e madhe. (Euronews)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.