estcoin

Estoni : Së shpejti valuta e re vendore “kriptomonedha Estcoin”

Qeveria e estoneze dëshiron që ta rrok hapin e kriptovalutave, ajo po përgatitet që së shpejti do të fillojë monedhën e vet si alternativë ndaj Bitcoin.

Kaspar Korjus, drejtor menaxhues i programit të “e-Resindency” të Estonisë, njoftoi se vendi do të nisë një monedhë virtuale me emërtimin “Estcoin”.

Fillimisht ideja për këtë monedhë u debatua në gusht, si mundësi që do të përdoret kundër teknologjisë se decentralizuar. Propozimi u dënua ashpër nga shefi i Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi, i cili tha se “në asnjë mënyrë të pasigurt, asnjë shtet anëtar nuk mund ta ketë monedhën e vet”.

Megjithatë, Korjus shkroi se vendi vazhdimit po pranonte kërcënime, pavarësisht kritikave, falë fjalëve të Draghit dhe të tjerëve, i kishte mundësuar qeverisë estoneze që të kuptonte më mirë se si të vazhdonte.

Kombi i vogël baltik tani po shqyrton modele të ndryshme për monedhën dixhitale, të gjitha të cilat mendohet se janë “të zbatueshme” dhe mund të futen “pa alarmuar Bankën Qendrore Evropiane”.

Estcoin nuk ka për qëllim të ofrojë “një alternativë ndaj euros” por si një mundësi që monedha dixhitale të jetë e lidhur me euron.

Bitcon këtë vit është rritur me vlerë mbi 1,700 për qind kundrejt dollarit. Aktualisht vlera e Bitcoin është 17,600 dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.