EKOLOGJI

Mushkëritë e botës po digjen

brazili, amazona

Shpyllëzimi është një rrezik i pashmangshëm dhe serioz për pyjet Pyjet për vite të tëra janë dërmuar prej veprimeve njerëzore dhe sipas një studimi të vitit të kaluar, pyjet janë në prag të kolapsit. Nëse shpyllëzimi kalon 20 për qind të zgjerimit fillestar, pyjet e Amazonës do të arrijë një …

Lexo më shumë

Ambijentalistët protestojnë

amazona, brazili

Presidenti i Brazilit, Jair Bolsonaro, ka inkurajuar shpyllëzimin e tokës përmes politikave të tij për bujqit Ministri brazilian i Ambientit, Ricardo Salles, është kritikuar gjatë një takimi për ndryshime klimatike, pasi të dhënat janë duke treguar shifra rekorde të zjarreve në zonën e Amazonës, shkruan rel. Të dhënat satelitore, të …

Lexo më shumë

Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (4)

aromate, paris, prishtine

40 lloje bimësh nga tarraca – në kuzhina Autore Behare Bajraktari Zyrtarët e Prishtinës si dhe ata të ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, e shpërfillen temen ‘bujqësia urbane’ me mos përgjigjen e tyre. Në këtë kohë “dy të rinjët nga Parisi, Michel Desportes dhe Louise Doulliet, bashkë-themeluesit e ‘Aéromate’, …

Lexo më shumë

Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (3)

A mbrohet mjedisi me dokumente zyrtare?! Autore Behare Bajraktari Të gjithë njerëzit, deklarativisht, thonë se janë dashamirës të gjelbërimit, prandaj duhet të jen edhe përgjegjës për shëndetin e tyre të cilin e rrezikon ndotja e mjedisit. Në BE për rreth 30 vjet janë nxjerr mbi 200 direktiva e rregullore që …

Lexo më shumë

Brazili nën flakë

brazili, flaket

Shifra rekorde të djegies së pyjeve në Brazil Instituti Kombëtar për Kërkime në Hapësirë në Brazil, ka thënë se zjarri në hapësirat pyjore dhe zonat tropikale të këtij shteti ka shënuar shifra rekorde këtë vit. Ky lajm vjen disa javë pasi presidenti brazilian, Jair Bolsonaro ka shkarkuar shefin e kësaj …

Lexo më shumë

Niveli i ujit po rritet

vershimet, klima, ngorhja globale

Ndryshimet klimatike për shkak ngrohjen globale po ndodhin për shkak të aktivitetit njerëzor Vala e fortë e nxehtësisë e javës së kaluar në Europë u shndërrua në stuhi, shi rrënjësor dhe erëra të forta këtë fundjavë. Vendet më të prekura ishin Italia, Spanja, Polonia, Franca dhe Austria. Shumë zona janë …

Lexo më shumë

Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (1)

prishtina

A bëhen çatitë e ballkonet e Prishtinës “tokë” bujqësore Autore: Behare Bajraktari Ky koncept i ri i jetesës, në kohën bashkëkohore,filloi nga parisienet, kur në vitin 2014  u zgjodh kryebashkiake e Parisit Anne Hidalgo ( Hidalgo është e lindur në San Fernando në  Andalusia  të Spanjës, madje gjyshi nga babai …

Lexo më shumë
error: Content is protected !!