EKOLOGJI – InfoGlobi https://infoglobi.com Lajmet kryesore nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe Bota Fri, 20 Sep 2019 09:25:06 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.3 Gjermania 100 miliardë euro për klimën https://infoglobi.com/gjermania-100-miliarde-euro-per-klimen/ https://infoglobi.com/gjermania-100-miliarde-euro-per-klimen/#respond Fri, 20 Sep 2019 09:25:06 +0000 https://infoglobi.com/?p=152253 Gjermania 100 miliardë euro për klimën

Synon ta ndreqë situatën edhe pse s’do t’i arrijë objektivat e saj për pakësimin e emetimit të gazrave serrë Qeveria gjermane kërkon të miratojë një paketë masash për klimën prej të paktën 100 miliardë eurosh, deri në vitin 2030, sipas një projekti ende në diskutim në qeveri, shkruan ata. Pritet që në samitin e planifikuar, …

The post Gjermania 100 miliardë euro për klimën appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/gjermania-100-miliarde-euro-per-klimen/feed/ 0
Ndryshimet klimatike po rrezikojnë popullsinë  https://infoglobi.com/ndryshimet-klimatike-po-rrezikojne-popullsine/ https://infoglobi.com/ndryshimet-klimatike-po-rrezikojne-popullsine/#respond Fri, 20 Sep 2019 09:14:57 +0000 https://infoglobi.com/?p=152250 Ndryshimet klimatike po rrezikojnë popullsinë 

Degradimi i kushteve mjedisore ka shkaktuar 40% të luftërave civile të 60 viteve të fundit Përmbytjet, stuhitë, zjarret dhe thatësira mund të detyrojnë 200 milion njerëz të mbështeten çdo vit në ndihma humanitare për të mbijetuar, ky është vlerësimi i hartuar nga Federata Ndërkombëtare e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe (Ifrc) në një …

The post Ndryshimet klimatike po rrezikojnë popullsinë  appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/ndryshimet-klimatike-po-rrezikojne-popullsine/feed/ 0
Parisienët do të udhëtojnë me taksi fluturues https://infoglobi.com/parisienet-do-te-udhetojne-me-taksi-fluturues/ https://infoglobi.com/parisienet-do-te-udhetojne-me-taksi-fluturues/#respond Fri, 20 Sep 2019 07:47:56 +0000 https://infoglobi.com/?p=152227 Parisienët do të udhëtojnë me taksi fluturues

Transportit publik i shtohet udhëtimi ujor me 30 km/h Duke parë ndotjen e madhe të ajrit dhe problemet me transportin publik në Paris, një kompani e inovacionit ka një zgjidhje që përfshin lumin e Senës. Quhet “taksi fluturues”, është e mbështetur në energjinë elektrike dhe pluskon mbi ujë me krahët e saj,  si dhe ka …

The post Parisienët do të udhëtojnë me taksi fluturues appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/parisienet-do-te-udhetojne-me-taksi-fluturues/feed/ 0
Katastrofë ekologjike: Insektet po zhduken masovikisht https://infoglobi.com/katastrofe-ekologjike-insektet-po-zhduken-masovikisht/ https://infoglobi.com/katastrofe-ekologjike-insektet-po-zhduken-masovikisht/#respond Thu, 19 Sep 2019 06:52:27 +0000 https://infoglobi.com/?p=152005 Katastrofë ekologjike: Insektet po zhduken masovikisht

Insektet po zhduken anembanë botës me shpejtësi të madhe për shkak të përdorimit të pesticideve dhe faktorëve tjerë. Në disa decenie të ardhshme mund të zhduken mbi 40 për qind të instektetev, që do të mund të jetë katastrofale për planetin tonë, shkruan në njw hulumtim tw para do kohe të “Worldwide decline of the …

The post Katastrofë ekologjike: Insektet po zhduken masovikisht appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/katastrofe-ekologjike-insektet-po-zhduken-masovikisht/feed/ 0
Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (8) https://infoglobi.com/fejton-bujqesia-urbane-nje-koncept-i-ri-jetese-nje-menyre-e-re-e-te-ushqyerit-8/ https://infoglobi.com/fejton-bujqesia-urbane-nje-koncept-i-ri-jetese-nje-menyre-e-re-e-te-ushqyerit-8/#respond Tue, 17 Sep 2019 17:21:34 +0000 https://infoglobi.com/?p=151854 Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (8)

Përvojat nga Kenia e New Yorku; Sa paguan Kosova për emetimin e karbonit; A rregullohet mjedisi me pak ose edhe pa para? Autore Behare Bajraktari Çka thonë ekspertët? Derisa Kosova ngec, Perëndimi ka filluar hapa gjigant në këtë drejtim, duke filluar me veturat elektrike, pastaj me furnizminin me energji përmes burimeve natyrore e jo lëndë …

The post Fejton: Bujqësia urbane, një koncept i ri jetese, një mënyrë e re e të ushqyerit (8) appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/fejton-bujqesia-urbane-nje-koncept-i-ri-jetese-nje-menyre-e-re-e-te-ushqyerit-8/feed/ 0
Dëmshpërblehen shoferët australian me 79 milionë euro https://infoglobi.com/demshperblehen-shoferet-australian-me-79-milione-euro/ https://infoglobi.com/demshperblehen-shoferet-australian-me-79-milione-euro/#respond Tue, 17 Sep 2019 09:50:54 +0000 https://infoglobi.com/?p=151800 Dëmshpërblehen shoferët australian me 79 milionë euro

“Volkswagen” pranoi se kishte pajisur 11 milionë makina diesel me një softuer, që i bënte të dukeshin më pak ndotëse në testet laboratorike nga sa ishin në realitet “Volkswagen” pranoi të derdhë 127 milionë dollarë australianë (79 milionë euro), për të zgjidhur procedurat gjyqësore kolektive të shoferëve australianë, në skandalin e trukimit të motorëve diesel, …

The post Dëmshpërblehen shoferët australian me 79 milionë euro appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/demshperblehen-shoferet-australian-me-79-milione-euro/feed/ 0
Ballkani do të pushtohet nga hidrocentralet https://infoglobi.com/ballkani-do-te-pushtohet-nga-hidrocentralet/ https://infoglobi.com/ballkani-do-te-pushtohet-nga-hidrocentralet/#respond Tue, 17 Sep 2019 09:45:25 +0000 https://infoglobi.com/?p=151797 Ballkani do të pushtohet nga hidrocentralet

Ambijentalistët besojnë se efekti në mjedis i digave do të ishte shkatërrues për peizazhin dhe habitatin e dhjetëra llojeve të kafshëve Jo pak por plot 2800 diga do ndërtohen në më pak se 20 vjet në një rajon pak më të madh se Italia. Kështu bëhet e ditur nga “Business Insider”. Ky është projekti, ose …

The post Ballkani do të pushtohet nga hidrocentralet appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/ballkani-do-te-pushtohet-nga-hidrocentralet/feed/ 0
Gjendet plastikë te të gjithë fëmijët https://infoglobi.com/gjendet-plastike-te-te-gjithe-femijet/ https://infoglobi.com/gjendet-plastike-te-te-gjithe-femijet/#respond Mon, 16 Sep 2019 10:01:56 +0000 https://infoglobi.com/?p=151698 Gjendet plastikë te të gjithë fëmijët

Enti Federal i Mjedisit ne Gjermani alarmon për mbeturinat e 11 lëndëve plastike janë gjetur në urinën e 97 përqind fëmijëve Studimi bazohet në analiza të bëra në  periudhën 2003-2017, shkruan DW, dhe rezultati është alarmues. Një pjesë e këtyre grimcave janë të dëmshm për shëndetin. “Mbeturinat e 11 lëndëve plastike janë gjetur në urinën …

The post Gjendet plastikë te të gjithë fëmijët appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/gjendet-plastike-te-te-gjithe-femijet/feed/ 0
Bujqësia urbane në New York https://infoglobi.com/bujqesia-urbane-ne-new-york/ https://infoglobi.com/bujqesia-urbane-ne-new-york/#respond Mon, 16 Sep 2019 09:51:03 +0000 https://infoglobi.com/?p=151689 Bujqësia urbane në New York

New York-u, oazë e vërteë e natyrës së kultivuar, të aftë për të prodhuar 36 tonë fruta dhe perime për të furnizuar dyqanxhinjtë e qytetit Kopshtet që prodhojnë fruta dhe perime në sasi; ulin kostot e transportit; zvogëlojnë efektet e dëmshme të nxehtësisë së qyteteve; lejojnë zvogëlimin e përdorimit të energjisë për të ftohur mjedise …

The post Bujqësia urbane në New York appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/bujqesia-urbane-ne-new-york/feed/ 0
Pa makina https://infoglobi.com/pa-makina/ https://infoglobi.com/pa-makina/#respond Wed, 11 Sep 2019 06:54:55 +0000 https://infoglobi.com/?p=150937 Pa makina

Mund të parandalohen 667 vdekje të parakohshme çdo vit Një studim i kryer nga Instituti i Barcelonës për Shëndetin Global përllogarit se qyteti mund të parandalojë 667 vdekje të parakohshme çdo vit nëse do të arrijë t`i krijojë 503 superblloqet e parashikuara në planin e tij fillestar – nga gjashtë që janë skemat aktuale. Raportet …

The post Pa makina appeared first on InfoGlobi.

]]>
https://infoglobi.com/pa-makina/feed/ 0