fbpx

Ditëlindja e Bitcoin

Pikërisht nëntë vjet më parë, më 3 janar 2009, u minua blloku i parë në blockchain-in e Bitcoinit. I quajtur Genesis Block, ky bllok përmbante 50 bitcoina dhe ka gjasa të jetë minuar nga krijuesi i mistershëm i Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Kjo ishte një kohë kur Bitcoin nuk vlente absolutisht asgjë dhe ju keni mundur ta ‘minoni’ atë (të krijoni bitcoin të ri) në kompjuterin tuaj në shtëpi.

Nëntë vjet më vonë, Bitcoin po tregtohet me 15,190 dollarë me një vlerë tregu prej 254 miliardë dollarësh, dhe duhet një rrjet i madh kompjuterësh të fuqishëm për të minuar një monedhë të vetme.

Dhe ato 50 bitcoina që u krijuan në atë datë para nëntë viteve, tani vlejnë 759,000 dollarë.

Nuk ka konsensus të qartë për ditëlindjen e Bitcoinit. Ju mund të argumentoni për shembull, se kriptovaluta u krijua në datën kur Satoshi Nakamoto lëshoi ‘whitepaper’ të Bitcoinit, një dokument bazë që përshkruan bazat e projektit më 31 tetor 2008. Por data 3 Janar ishte momenti kur Bitcoin në të vërtetë filloi ekzistencën dhe ndihet shumë më e përshtatshme si datëlindja për shumicën e kryptovalutave me më ndikim.

Genesis Block i Bitcoinit është gjithashtu interesant sepse përmban një mesazh të fshehur në bazën e vet të monedhës, duke thënë “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks” (Kancelari Times 03 / Jan / 2009 në prag të shpëtimit të dytë për bankat)

Përkundër këtij mesazhi ogurzi, Bitcoin ende nuk ka krijuar shumë dhimbje koke për bankat. Sidoqoftë, shumë ekspertë financiarë besojnë se kriptovalutat do të përçajnë ose do të kapërcejnë sistemin financiar të botës në të ardhmen, qoftë përmes Bitcoin apo ndonjë monedhe tjetër. Dhe në qoftë se kjo tingëllon si e vështirë për tu arritur, keni parasysh, sot maja e tregut të të gjitha kriptovalutave së bashku kanë arritur një moment historik të ri, dhe tani vlera e tyre është mbi 701 miliardë dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.