Ballina / LIFESTYLE / Deti na bën të lumtur
deti na ben telumtur

Deti na bën të lumtur

Uji na tërheq, na mahnit dhe na bën të lumtur. Kur shkojmë në det dhe kur jemi pranë ujit ndihemi mjaft mirë. Le të mendojë, për shembull, dëshirën për të shkuar në plazh apo në liqen, mal sapo vjen pranvera apo vera.

Sepse ka të bëjë me ndjenjat, mirëqenien e mendjes. Uji qoftë det, liqen apo ujëvarë, është një antistres i fuqishëm, me fuqi relaksuese.

Sipas librit ‘Mind Blue’ me autor Wallace J. Nichols, kërkues i asociuar në Akademinë e Shkencave të Kalifornisë, themelues dhe bashkëdrejtues i Revolucionit Oqeanik, SEE WILD, dhe LiVBLUE.

Kërkimi mjekësor dhe shkencor studion ujin dhe efektet e tij në trupin dhe trurin e njeriut, duke iu referuar veçanërisht proceseve fiziologjike dhe atyre cerebrale që ndodhin kur hyjmë në lidhje me ujin.

Sipas autorit të “Blue Mind”, nëse mbështetemi në hulumtimin e kryer deri më tani, gjejmë se afërsia me ujin është thelbësore për të reduktuar ankthin, për të rritur kreativitetin, për të rritur bujarinë dhe ndjeshmërinë, për të forcuar lidhjen jonë me natyrën, për të pasur një shëndet dhe mirëqenie të përgjithshme më të mirë dhe gjithashtu, të rrisim suksesin tonë personal.

Nichols i referohet mendjes blu – e lidhur me ujin – si pjesë e racës njerëzore, por kryesisht dhe për më tepër, skllave të mendjes së kuqe, që është stresi, dhe harron se sa e rëndësishme është të rizbulojmë kontaktin me ujin dhe natyrën.

Autori na fton që të rizbulojmë “gjendjen blu të mendjes” që i takon të gjithëve, duke raportuar përvoja personale të shkencëtarëve, atletëve dhe artistëve, të cilët e konsiderojnë elementin e ujit shumë të rëndësishëm për jetën e tyre. Nichols flet për ujin, mbi të gjitha, nga pikëpamja shkencore dhe neurologjike, por përmend edhe spiritualitetin, pa kaluar në banalitetet e Epokës së Re.

Uji, për shembull, na bën të mendojmë për ngjyrën e kaltër, e cila konsiderohet si ngjyra më qetësuese për mendjen tonë. Ndër studimet e cituara nga autori gjejmë disa konfirmime interesante: shikoni imazhet e peizazhit me pemë, livadhe dhe liqene, përmirësoni përqendrimin dhe rrisni performancën e nxënësve. Për më tepër, tashmë e dimë se jetojmë në kontakt me natyrën dhe kjo na bën më të lumtur, por ky rezultat rritet me 5.2% kur jemi pranë një lumi, sipas një studimi të kryer me aplikimin Mappiness.

Në fund, sipas Nichols, lumturia është blu. Ja sugjerimi i tij për të jetuar më mirë:

“Merr frymë thellë dhe imagjino ngritjen uji plotëson dritën, tingullin, ajrin dhe mendjen tuaj. Tani hapini sytë, gjithçka rreth jush është blu. Frymoni. Dëgjoni. Përjetoni ndjenjën e mirëqenies me ndjesinë që ju transmeton zhytja në ujë. E kotë ta mohosh, ndoshta e padobishme të pyesësh pse, por je i lumtur”.

Provo po ashtu

Pse ndjehemi të lodhur ?

Nëse zgjoheni të rraskapitur pa kurrfarë shkaku, me siguri hani ushqim të këtillë. Lodhja dhe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.