Ballina / BOTA / Dështon referendumi për pavarësi, Kaledonia e Re mbetet franceze
referendumi kaledoni

Dështon referendumi për pavarësi, Kaledonia e Re mbetet franceze

Votuesit e territorit francez të Kaledonisë së Re e kanë refuzuar pavarësinë Pas numërimit të pjesës më të madhe të votave rezulton se qytetarët atje dëshirojnë të mbeten pjesë e Francës. Pati një fushatë të fortë “pro” shkëputjes në Kaledoninë e Re, të shënuar jo rrallëherë edhe nga episode të dhunshme.

Rajoni ka depozita të mëdha nikeli, një përbërës jetik ky për produktet elektronike në Francë, e gjitha zona shihet si aset strategjik ekonomik, por edhe politik. Për shkëputjen u lobua fort dhe nuk ishin të paktë ata që e kërkonin me ngulm.

“Për ne të rinjtë nuk ka shumë mundësi sot, vendet e punës mungojnë. Nëse do ta drejtojmë vete vendin, do të kemi oportunitete më të mëdha”, u shpreh Fabrice Ude.

Por në fund, triumfoi krahu tjetër. “Votova “jo”. Nuk kam frikë nga Pavarësia, por jam shumë e lidhur me Francën, i detyrohemi shumë”, u shpreh Michaele Mikena, banore.

Në këtë territor në lindje të Australisë ka rreth 175.000 persona me të drejtë vote; Kanakët autoktonë përbejnë 39% të popullsisë. Por nacionalizmi francez është shumë i fuqishëm mes evropianëve etnike që janë gati 27,1%, dhe sipas vëzhguesve edhe disa kanakë e kanë mbështetur qëndrimin me Francën.

@Fluidi

Provo po ashtu

Kryeministrja-zelande e re

Zelandë e Re: Kryeministrja me shami në kokë ngushëllon familjarët e viktimave

Kryeministrja e Zelandës së Re, Jacinda Ardern, ka udhëtuar drejt qytetit ku ndodhi sulmi terrorist …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.