fbpx
delfin

Delfini gjurmon dhe gjuan duke përdorur tingujt

Delfini Jug Amerikan është i pari gjitarë i vërtetë që ndjenë fushat elektrike sugjerojnë shkencëtarët

Kërkuesit së pari kanë treguar se struktuart në kokën e kafshës kanë qenë me gjasë sensorët të cilët mund të detektojnë fushat elektrike në ujë.

Pranuesit elektrik janë të njohur mirë në peshqit amfib, por deri më tani të vetmit gjitarë kanë qenë Platypusët.

Duke shkruar në gazetën “Royal Society” shkenëtarët thonë se edhe cetacenët mund të të kenë të njëjtat aftësi.

Delfinët Guiana (Sotalia guianensis) jetojnë rreth bregut Lindorë të Amerikës së jugut.

Sikurse të gjithë cetacenët me dhëmbë ai gjurmon dhe gjuan duke përdorur tingujt.

Por studijuesit gjithashtu kanë bërë të ditur se ai në afërsi të vogla po ashtu ka aftësi të hetoi edhe sinjalet elektrike.

Ata nuk janë aq të ndjeshëm sa peshkaqenët por mund të hetojnë sinjale të së njëjtës madhësi sa ato që krijohen nga levizja e muskujve të peshkut në ujë.

“Ai ushqehet kryesisht në fund të detit ku ka baltë” thotë udhëheqësi i projektit Wolf Hanke nga Universiteti Rostock i Gjermanisë.

“Dhe lokalizimi me ultartinguj nuk funksionon në një distancë të afërt atëherë hyn elektrolokalizimi”.

Delfinët Guiana rrallë janë kapur por ata mbahen në Museun Muenster në Gjermani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.