Mogherini, Hahn, Haradinaj

Çka u deklarua pas takimit Kosovë – BE në Bruksel

Këshilli i Stabilizim-Asociimit (Këshilli i SA-së) midis Bashkimit Evropian dhe Kosovës mbajti takimin e tij të dytë më 17 nëntor 2017.

Ky këshill rikujtoi se Marrëveshja e Stabilizim-Asociimit (MSA) është në thelb të marrëdhënieve midis BE-së dhe Kosovës.

Ai siguron kornizën kontraktuale brenda së cilës BE-ja dhe Kosova do të intensifikojnë bashkëpunimin e tyre dhe do të vlerësojnë zhvillimet në marrëdhëniet e tyre.

Kosova theksoi angazhimin e saj të vendosur për t’i dhënë shpejt reformat kryesore të kësaj marrëveshjeje, të identifikuara në agjendën e reformave evropiane, në koordinim të ngushtë me institucionet e BE-së, me qëllim të përparimit të vazhdueshëm në rrugën e saj evropiane.

Këshilli i Stabilizim-Asociimit shqyrtoi zhvillimet e fundit kryesore lidhur me përmbushjen e kritereve politike, si dhe gjendjen në lidhje me kriteret ekonomike, bashkëpunimin financiar dhe zbatimin e MSA-së. Ajo vuri në dukje rezultatet e Komitetit të Stabilizim Asociimit të mbajtur më 5 tetor.

Në takim u diskutua për prioritetet e reformave në kuadër të MSA-së, në fushat që përfshijnë sundimin e ligjit dhe reformat gjyqësore, respektin për të drejtat themelore, reformën e administratës publike, zhvillimin ekonomik, arsimin dhe punësimin. Agjenda e reformës evropiane e dakorduar së bashku duhet të shërbejë si një udhëzues për rezultatet konkrete.

Takimi nënvizoi rëndësinë e angazhimit të vazhdueshëm në dialogun e ndërmjetësuar nga BE-ja midis Prishtinës dhe Beogradit dhe zbatimit të të gjitha marrëveshjeve të arritura, pa vonesë. Ajo përshëndeti përparimin më të fundit të bërë në këtë drejtim dhe theksoi nevojën që të gjitha marrëveshjet e arritura në dialog të zbatohen pa vonesa të mëtejshme.

Takimi u kryesua nga kryeministri Ramush Haradinaj dhe nga Përfaqësuesja e Lartë për Politikë të Jashtme dhe Siguri Federica Mogherini, Komisioneri Johannes Hahn që përfaqësoi Komisionin Evropian. ministri Behgjet Pacolli, ministrja Dhurata Hoxha dhe ministri Abelard Tahiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.