fbpx

Çka janë këto drita në Jupiter?

Një ekip i shkencëtarëve të NASA-s ka pikasur flakërime të çuditshme të dritës të njohura si “ngjarje kalimtare të dritës” (TLEs) në atmosferën e sipërme të Jupiterit.

Ngjarje si këto nuk janë vërejtur kurrë në një botë tjetër deri më tani – megjithëse këtu në Tokë, shkencëtarët kanë vërejtur ndezje të ngjashme të dritës që ndodhin shumë më tepër se stuhitë me rrufe këtu në Tokë, të shkaktuara nga shkarkimet e energjisë elektrike në atmosferën e sipërme.

Falë të dhënave të reja të mbledhura nga instrumenti ultraviolet i spektrografit (UVS) bashkangjitur në anijen kozmike Juno të NASA-s, një sondë e vogël hapësinore që po rrotullohet rreth gjigantit të gazit që nga viti 2016, ekipi më në fund ishte në gjendje të konfirmonte praninë e tyre, siç detajohet në një letër të re të botuar në Gazeta e Kërkimeve Gjeofizike: Planets.

“UVS u krijua për të karakterizuar dritat e bukura veriore dhe jugore të Jupiterit”, tha Rohini Giles, shkencëtar dhe autor kryesor i Juno, në një deklaratë. “Por ne zbuluam imazhe UVS që jo vetëm treguan aurora Jovian, por edhe një ndezje të ndritshme të dritës UV në cepin ku nuk duhej të ishte”.

“Sa më shumë që ekipi ynë e shikoi atë, aq më shumë e kuptuam se Juno mund të ketë zbuluar një TLE në Jupiter”, shtoi ai.

Në një botë tjetër, këto ngjarje të rralla do të dukeshin krejt të ndryshme. “Por në Jupiter, atmosfera e sipërme kryesisht përbëhet nga hidrogjen, kështu që ata ka të ngjarë të duken ose blu ose rozë”.

“Tani që ne e dimë se çfarë po kërkojmë, do të jetë më e lehtë t’i gjesh ato në Jupiter dhe në planetë të tjerë”, tha Giles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.