Çka duhet të dini për Krishtlindjet

Fryma e Krishtlindjes dhe Vitit të Ri ndihet kudo tashmë. Te gjithë kanë vendosur pemët, kanë zbukuruar shtëpitë me drita shumëngjyrëshe.

Por a e dini nga e kanë origjinën 3 nga traditat më popullore të Krishtlindjeve?

Çorapet e Krishtlindjes

Kjo traditë e ka origjinën nga një histori Krishtlindjesh. Historia tregon për një burrë që kishte tre vajza, por nuk kishte para që t’i martonte ato. Legjenda thotë se Saint Nick, një i pasur që jetonte në të njëjtin vend me burrin e varfër, vendosi që ta ndihmonte. Ai vendosi tre çanta me flori brenda çorapeve të Krishtlindjes, që në momentin kur burri i varfër dhe vajzat ta shikonin të lumturoheshin dhe të mos shqetësoheshin më për varfërinë e tyre.

Pema e Krishtlindjes

Pema moderne e Krishtlindjes mendohet se vjen nga Gjermania e viteve 1500-1800, por historianët besojnë se kanë qenë paganët ata të cilët i kanë përdorur këto pemë. Degët jeshile të pemës mendohej se largonin shpirtrat gjatë solsticit dimëror.

Dritat e Krishtlindjes

Familjet e pasura gjermane në shekullin e 18-të i dekoronin pemët e tyre me qirinj, të cilët i kapnin në degë me anë të dyllit të shkrirë. Dritat elektrike të Krishtlindjes nuk ishin ende të shpikura deri ne vitin 1930 dhe nuk përdoreshin jashtë shtëpisë deri ne 1980.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.