fbpx
gjumi

Çfarë është paraliza e gjumit ?

Je plotësisht i ndërgjegjshëm dhe i zgjuar por nuk lëviz dot? Çfarë është paraliza e gjumit…

Ky problem është shumë i njohur por pak i studiuar nga ekspertët, megjithatë prej shekujsh, njerëzit, duke kërkuar shpjegim, kanë fajësuar për këtë problem praninë e demonëve apo alienëve.

Paraliza e gjumit ka të bëjë me bllokimin fizik ndërkohë që njeriu është plotësisht i ndërgjegjshëm. Ajo ndodh kur njeriu endet mes fazës së gjumit dhe zgjimit. Gjatë këtij tranzicioni, njeriu nuk lëviz dot dhe nuk flet dot për disa sekonda deri në disa minuta.

Disa njerëz thonë se gjatë kësaj faze, ata ndiejnë sikur po mbyten. Paraliza e gjumit zakonisht shoqërohet me çrregullime të tjera të gjumit, ose siç njihet ndryshe narkolepsia. Paraliza e gjumit ndodh në dy raste: kur njeriu është gati të flejë ose kur është gati në të zgjuar.

Njerëzit më të prekur nga paraliza e gjumit

Ky problem zakonisht shfaqet në adoleshencë. Megjithatë, ka raste kur burra dhe gra të moshave të ndryshme e përjetojnë paralizën e gjumit një apo disa herë gjatë jetës.

Faktorët që nxisin paralizën e gjumit janë:

– Mungesa e gjumit

-Ndryshimet në rutinën e gjumit,

-Çrregullimet e shëndetit mendor

-E fjetura në pozicionin shtrirë në kurriz.

-Ngërçet e këmbës

-Përdorimi i medikamenteve të caktuara për shëndetin mendor

-Përdorimi i substancave narkotike.

Kur duhet të konsultoheni me mjekun

Ekspertët thonë se nëse përjetoni paralizën e gjumit, duhet të shkoni për një konsultë tek mjeku. në rastet kur keni edhe shqetësimet e mëposhtme:

-Ankth,

-Plogështi gjatë ditës,

-Vështirësi për të fjetur.

Mjekësia moderne nuk ofron kura për trajtimin e paralizës së gjumit.Ekspertët thonë që nuk ka nevojë që njeriu të mendojë se është pushtuar nga ndonjë alien apo demon. Nëse flini shtrirë në kurriz, përpiquni  të ndryshoni pozicion dhe përpiquni të rregulloni ciklin e gjumit ose edhe të zgjidhni problemet që ju lënë pa gjumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.