paraliza e gjumit

Çfarë është paraliza e gjumit dhe pse ndodh?

Çfarë është paraliza e gjumit dhe pse ndodh?

Paraliza e gjumit është një fenomen që ndodh në momentin kur na ze gjumi ose kur sapo zgjohemi.

Ajo është paaftësia për të lëvizur apo folur ndërkohë që jemi zgjuar, pra truri jonë është zgjuar kurse trupi jo.

Sipas studimeve paraliza e gjumit prek një pjesë të madhe të njerëzve dhe ata që e kanë përjetuar e tregojnë si një eksperiencë shumë të keqe.

Ajo mund të zgjasë nga disa sekonda deri në disa minuta.

Të gjithë mund ta përjetojnë paralizën e gjumit dhe s`ka asgjë të keqe, por nëse ajo bëhet e shpeshtë duhet të kërkohet ndihma e psikologut.

Stresi është faktori kryesor që e shkakton atë dhe mund të çojë deri në paralizë të përditshme.

Nëse për shumicën e njerëzve kjo është një eksperiencë e frikshme dhe e padëshiruar, disa të tjerë e nxisin paralizën e gjumit në mënyrë që ta kthejnë në një ëndërr të kthjellët, ku kanë kontroll.

Por, nëse vuani nga paraliza e gjumit mund të bëni disa gjëra, të cilat iu ndihmojnë ta shmangni:

1.Të shmangni stimulantët e gjumit

2.Nuk duhet të shikoni televizor gjatë përpara se të flini

3.Mos përdorni celularin para gjumit

4.Të shmangni gjumin gjatë ditës

5.Mos flini të kthyer në shpinë

LEXO EDHE:

Gumëzhitja e pakëndshme në veshë  

Pas përvojës personale me gumëzhitjen e pakëndshme, stomatoloug dr. George Magulak nga qendra mjekësore “Henry Ford” në Michigan, ka ndërtuar një aparat i cili gumëzhitjen e padurueshme e shndërron në përjetim të këndshëm.

Shkencëtarët “ndryshojnë” pemën e jetës 

Ekipi i Universitetit të Kalifornisë grumbulloi gjenet ekzistuese të 2,072 specieve bashkë me ato të 1,011 specieve të reja dhe i vendosën në një pemë të re. Sigurisht, është përdorur një superkompjuter për t’i vendosur në vendet e duhura në pemë, pasi është me të vërtetë një projektim i ndërlikuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.