Ballina / Kulturë / Britani: Ky është vendi ku zbarkoi për herë të parë Jul Cezari
kent jul cesar

Britani: Ky është vendi ku zbarkoi për herë të parë Jul Cezari

Arkeologët besojnë se kanë gjetur vendin e zbarkimit të parë të Jul Cezarit në territorin e Britanisë moderne, në Kent.

Besohet se gjenerali romak zbarkoi në gjirin Pedgvel në rajonin e Thanet. Deri tani, vendndodhja e saktë e zbarkimit ishte e panjohur.

Ajo sot ndodhet rreth një kilometër në brendësi të tokës, por në kohën e Cezarit ishte në bregdet, raporton BBC.

Arkeologët thonë se vendi përkon me përshkrimin e Cezarit në të cilën është e dukshme nga deti, ka një gji të madh të hapur.

Ushtria Cezarit në këtë vend menjëherë ndërtoi një fortesë të vogël, por shkencëtarët në Universitetin Lejkester pretendojnë se kanë gjetur vendin e zbarkimit.

Arkeologët kanë gjetur shtizën romake dhe qeramikë në fshatin e afërt të Ebbsfleet, dhe shumica e objekteve që datojnë nga shekulli i parë para erës së re. Sipërfaqja e bazës ishte rreth 50 akra, dhe qëllimi i tij kryesor ishte mbrojtja e flotës së Cezarit, i cili u tërhoq në bregdet.

Forma e kanalit është e ngjashme me fortifikimet romake në Alesia në Francë.

Pushtimi parë i Cezarit i kryer në vitin 55 para erës së re ishte i pasuksesshëm për shkak të faktit se romakët hasur në rezistencë të fortë nga banorët lokalë.

Cezari kurrë nuk ka krijuar forca okupuese në tokën britanike. Ai u kthye në Itali si një hero duke kaluar lumin Rubicon në vitin 49 para erës sonë, pa e shpërbërë ushtrinë, gjë e cila ishte një fyerje për Senatin romak.

Provo po ashtu

seminari gjuhes, prishtina, tirana

Një hallkë tjetër në zinxhirin e një tradite albanologjike

Të pranishmit me një minutë heshtje nderuan Drejtorin e Nderit të Seminarit, albanologun e shquar, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.