Ballina / Biznes / Karrierë / BQE do të njohtohet drejtpërdrejt për kreditë
banka qendrore evropiane

BQE do të njohtohet drejtpërdrejt për kreditë

Banka Qendrore Evropiane do të marrë qasje të drejtpërdrejtë dhe të thellë në portofolin e huave të bankave në tërësinë e tyre, përmes një projekti statistikor të quajtur “Analitic Credit Dataset” (ose “Anacredit”), e cila është aktualisht në zhvillim e sipër, raporton ekathimerini.

Zyrtarët e Bankës thonë se ky mekanizëm do t’u lejojë autoriteteve të monitorimit të mbajnë gjurmët e gjendjes së kredive , në kohë reale, që bankat i kanë lëshuar korporatave dhe në fakt kontrollojnë vazhdimisht cilësinë e kredive, në vend të ekzaminimit ekzistues të cilësisë së aseteve.

Nëpërmjet Anacredit, të gjithë huadhënësit e zonës euro do të duhet të ngarkojnë informacion të detajuar mbi huatë me vlerë mbi 25,000 euro (të tilla si bilancet e papaguara, çdo konfiskim, vonesat e prapambetura etj.), në ​​një platformë online që do të duhet të përditësohet në baza mujore. Prandaj, në qoftë se ka një rritje të kredive që nuk aprovohen ose ndonjë problem në ndonjë sektor të caktuar, BQE do të ketë një pamje të menjëhershme dhe do të jetë në gjendje të ndërhyjë në përputhje me rrethanat.

Deri më sot, nuk ka pasur një model të harmonizuar të dorëzimit të së dhënave, me bankat që rregullisht kërkojnë të paraqesin një panoramë të përmirësuar të portofoleve të tyre tek rregullatori, i cili përdorte programin e cilësisë së aseteve, për të identifikuar ndonjë problem.

@Fluidi

Provo po ashtu

kartela bankare

Bankat rrisin çmimet për mirëmbajtje të llogarive

Disa banka komerciale që veprojnë në Kosovë, kohëve të fundit kanë shtrenjtuar tarifat për shërbime …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.