Bosnja merr për herë të parë kontrollin e plotë të hapësirës së vet ajrore

Bosnja e Hercegovina do ta marrë për herë të parë kontrollin e plotë të hapësirës së vet ajrore që nga lufta e viteve të nëntëdhjeta për pavarësi. Deri më tash, kjo hapësirë ishte kontrolluar fillimisht nga NATO-ja e më pas nga Kroacia e Serbia.

Aleanca e NATO-s ishte përgjegjëse për hapësirën ajrore të Bosnjës nga viti 1995, kur kishte përfunduar lufta, deri në vitin 2003, kur atë e kishin marrë nën kontroll vendet fqinje të saj, Kroacia dhe Serbia. Kjo gjë zgjati deri në dhjetor të këtij viti, kur Bosnja e përfundoi procesin e ndërtimit dhe modernizimit të sistemit të vet.

“Kjo është hera e parë që Bosnja e merr kontrollin e hapësirës ajrore dhe ky është një sukses shumë i madh, duke pasur parasysh se Mali i Zi, anëtar i NATO-s, nuk e kontrollon vetë qiellin e tij”, tha Davorin Primorac, kryetar i Agjencisë Boshnjake të Shërbimeve Ajrore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.