bill gates 2017

Bill Gates në Washington Post: Kjo që po ndodhë është katastrofë

Themeluesi i Microsoft Bill Gates, në artikullin e tij të autorizuar për Washington Post, u kërkoi autoriteteve amerikane që të mbyllnin gjithçka për të paktën 10 javë për të fituar betejën kundër virusit korona.

Nuk ka dyshim se Shtetet e Bashkuara kanë humbur mundësinë për të qenë në pararojë në luftën kundër koronavirusit. Por ka akoma vend për vendime të rëndësishme. Zgjedhjet që ne bëjmë dhe udhëheqësit tanë sot do të kenë një ndikim të jashtëzakonshëm në mënyrën se si rastet e shpejta do të fillojnë të bien. Sa kohë ekonomia do të mbetet e mbyllur dhe sa amerikanë do të duhet të varrosin një të dashur për shkak të COVID-19.

Përmes punës me Fondacionin, kam folur me ekspertë dhe udhëheqës në Uashington dhe në të gjithë vendin.

U bë e qartë për mua se duhej të bënim tre hapa.
Së pari, na duhet një qasje e qëndrueshme kombëtare për mbylljen e gjithçkaje. Pavarësisht thirrjeve nga ekspertët e shëndetit publik, disa shtete dhe rrethe nuk kanë mbyllur gjithçka. Në disa vende, plazhet janë ende të hapura; në të tjerët, restorantet ende punojnë për ata që duan të ulen dhe të hanë.

Kjo është një recetë për katastrofë. Sepse nëse njerëzit janë të lirë të udhëtojnë përtej kufijve kombëtarë, kështu mundet të udhëtojë edhe virusi. Zyrtarët e shtetit duhet të jenë të qartë: Të mbyllin gjithçka.

Derisa numri i të sëmurëve fillon të bie në të gjithë Amerikën – e cila mund të jetë në vetëm 10 javë ose më shumë – askush nuk mund të vazhdojë me biznes si zakonisht ose të neglizhojë ndalesat e punës. Do konfuzion rreth kësaj pike vetëm sa do të zgjasë dhimbjen ekonomike, do të rrisë shanset që virusi të kthehet dhe të shkaktojë edhe më shumë vdekje.

Së dyti, qeveria federale duhet të përshpejtojë testimet. Shumë më tepër teste duhet të jenë të disponueshme. Ne gjithashtu duhet të konsolidojmë rezultatet në mënyrë që të mund të identifikojmë shpejt vullnetarët e mundshëm për prova klinike dhe të dimë se kur është koha për t’u rikthyer në normale. Ka edhe shembuj të mirë – Shteti i New York kohët e fundit zgjeroi kapacitetin e tij në më shumë se 20,000 teste në ditë.

Dhe e treta, për t’i dhënë fund sëmundjes, na duhet një vaksinë e sigurt dhe efektive. Nëse bëjmë gjithçka siç duhet, mund ta kemi në më pak se 18 muaj, e cila do të ishte vaksina më e shpejtë e zhvilluar ndonjëherë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.