fbpx

Bëjeni nëse guxoni: Testi më i shkurtër i inteligjencës

Provojini aftësitë tuaja konginitve për vetëm disa minuta në testin të cilin ua sjell InfoGlobi.

Psikologu Shane Frederick në vitin 2005 ka hartuar testin më të shkurtër për vlerësimin e inteligjencës. Ka vetëm tri pytje, në të cilat duhet të përgjigjeni saq më shpejt që të mundeni.

Pyetjet:

1. Reketi i tenisit dhe topthi kushtojnë 1 dollar e 10 centë bashkë. Reketi i tenisit është për 1 dollar më i shtrenjtë se topi. Sa kushton topi?

2. 5 makina prodhojnë 5 gjëra në afat prej 5 minutash. Sa minuta do t’i nevojiten makinës për të prodhuar 100 prodhime?

3. Në një liqe rriten lotosë. Rriten bukur shpejt dhe e dyfishojnë sipërfaqen që e mbulojnë çdo ditë. Do t’u nevojiten 48 ditë për ta mbuluar të tërë liqenin. Sa ditë u nevojitet lotosëve për ta mbuluar gjysmën e liqenit?

Ide e këtij testi është që përgjigjet e gabuara bijnë në mend të parat: 100 centë, 100 minuta, 24 ditë. Këto përgjigje njerëzit i japin më së shpeshtu me mënyrën intuitive të të menduarit, deri sa ata me mënyrë më racionale japin mesatarisht përgjie më të mira.

Përgjigjet:

1. Përgjigja është 5 centë. Nëse topthi do të kushtonte 10 centë, reketi do të kushtonte 1 dollar e 10 centë, e ky është çmimi i dy pajisjeve.

2, Përgjigja është 5 minuta. Numri i makinave nuk ndikon në kohën e nevojshme për prodhimin e një prodhimi.

3. Përgjigja është 47 ditë. Nëse sasia e lotosëve dyfishohet çdo ditë, ndërsa shuma e nevojsjem për të mbuluar liqenit në tërë si është 48, është e logjikshme se lotosët do të mbulojnë gjysmën e liqenit një ditë më parë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.