atmosfera e tokës po rrjedh në hapësirë

Atmosfera e tokës po rrjedh në hapësirë

Atmosfera e Tokës po rrjedh ngadalë në hapësirë, duke humbur materialin e gaztë me një normë mesatare prej rreth 90 ton në ditë. Sidoqoftë, nuk ka asnjë arsye për t`u shqetësuar.

Sipas Agjencisë Evropiane të Hapësirës, atmosfera e Tokës peshon rreth pesë ton katrorë.

“Duke pasur parasysh hapësirën e atmosferës tonë, 90 ton në ditë arrin në një rrjedhje të vogël. Pra, ne nuk jemi në rrezik që të vrapojmë së shpejti. ”

Në fakt, shkencëtarët vlerësojnë se planeti ynë do të qëndrojë në atmosferën e tij për të paktën një miliard vjet. Megjithatë, ky fenomen i veçantë në të cilin gazrat atmosferikë të Tokës vazhdojnë të rrjedhin në hapësirën e jashtme – e njohur edhe si arratisje atmosferike – meritojnë studime.

“Toka po humbet peshë,” tha Thomas Moore, një fizikan i hapësirës në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s, i specializuar për këtë çështje.

“Ka pasur vëzhgime të mjaftueshme për të ditur se çdo ditë nga njëqind deri në disa qindra ton atmosferë po shkon në hapësirë”.

Për të kuptuar më shumë rreth atmosferës së planetit tonë, veçanërisht se si dhe pse po kalon në hapësirë, NASA po fillon misionin VISIONS-2.

Misioni është i ngarkuar me fotografimin e “atmosferës së lëngshme të Tokës”. Për ta bërë këtë, VISIONS-2 do të ngre në fluturim dy raketa në kepin verior polar për të ndjekur aurorat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!