Ballina / Shkencë / Arrihet fuzioni nuklear nga laseri
fuzioni, shkenca, nukleare

Arrihet fuzioni nuklear nga laseri

Hulumtuesit në ‘Lawrence Livermore National Laboratory’ thanë se ata kanë arritur një të parë: Një sistem i fuzionit bërthamor ka prodhuar më shumë energji se sa kishte  amortizuar.

Ndërkohë që mund të duket një fitore e vogël, kjo është hera e parë që shkencëtarët kanë qenë në gjendje për të replikuar, në një shkallë të vogël, të njëjtin proces që Dielli dhe yjet e përdorin për të krijuar shumat e tyre masive të energjisë.

Zbulimi i publikuar në zhurnalin  ‘Nature’ përfshiu një laser të  energjisë petavrat që  përdoret për të përpjekje  për të ndezur fuzionin e  karburantit plazma në një hapësirë ​​të mbyllur. Çdo impuls i laserit, e cila mbajti kulmin e 1.000.000.000.000.000 vat, zgjati më pak se 30 gemto sekonda, ose,00000000000003 sekonda.

Laseri ‘shtrydh’  atome hidrogjeni duke prodhuar së bashku  atome heliumi dhe në procesin e një sasie masiv të energjisë  lëshohet.  /InfoGlobi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.