Armatosja e lajmit dhe fajtori i madh i kohës sonë

Antidoti kundër lajmeve të rreme

Receta më e mirë kundër epidemisë së lajmeve të rremë është që të edukojë konsumatorët duke ndërtuar aftësinë e tyre për të mbrojtur veten.

Autor: Suzanne Nossel

Pas përfundimit të sulmit, pretendimet e rreme se masakra e Las Vegas ishte punë e terroristëve të Shtetit Islamik ose kundërshtarëve të majtë të Donald Trump përmbytën faqet e Facebook, kërkimet në YouTube dhe lajmet. Përsëri, pamë se si të ashtuquajturat “lajme të rreme” mund të ushqejnë kaosin dhe të ushqejnë urrejtjen.

Ashtu si shumica e lajmeve te rreme, ato artikuj të rremë mbrohen me anë të Amendamentit të Parë dhe mbrojtjes ndërkombëtare të shprehjes së lirë. Me përjashtim të rasteve kur ata kalojnë linja specifike ligjore të kuqe – siç janë ato që ndalojnë shpifjen – historitë e rreme të lajmeve nuk janë të paligjshme dhe qeveria jonë nuk ka fuqinë për t’i ndaluar ose censuruar ato.

Por fakti që lajmet e rreme janë pjesë e fjalës së lirë, kjo nuk e anulon rrezikun që paraqesin për debatin e hapur, lirinë e mendimit apo qeverisjen demokratike. Rritja e lajmeve të rreme dhe erozioni i lidhur me besimin e publikut në gazetarinë e zakonshme paraqesin një krizë të afërt për shprehjen e lirë.

Zakonisht, qendrat e avokimit të shprehjes së lirë përqendrohen në mbrojtjen e fjalës së kontestuar nga përpjekjet për shtypje, por gjithashtu kërkon hapa për të forcuar debatin e hapur dhe të arsyetuar që mbështet vlerën e fjalës së lirë në shoqërinë tonë dhe në jetën tonë.

Mbështetja e fjalës së lirë nuk duhet të privilegjojë asnjë nocion të pandryshueshëm të së vërtetës me përjashtimin e të tjerëve. Por kjo nuk do të thotë që përkrahësit e fjalës së lirë duhet të jenë indiferentë ndaj kërkimit të së vërtetës, ose të përpiqen të minojnë qëllimisht aftësinë e publikut për të dalluar faktin nga gënjeshtra.

Si Amendamenti i Parë ashtu edhe ligji ndërkombëtar përcaktojnë fjalën e lirë që përfshinë të drejtën për të marrë dhe për të dhënë informacion. Fuqia e fjalës së lirë është e lidhur pazgjidhshmërisht me mundësinë për t’u dëgjuar dhe besuar, dhe për të bindur. Lajmet e rremë nënkuptojnë pikërisht këto burime të pushtetit.

Nëse diskutimi publik përmbytet aq shumë me dezinformimin që dëgjuesit nuk mund të dallojnë sinjalin nga zhurma, ata do të çakordohen. Autokratët e dinë këtë mirë dhe kështu kontrollojnë fort rrjedhën e informacionit. Ata lëshojnë gënjeshtra për të çorientuar, ngatërruar dhe, në fund të fundit, për të futur një ndjenjë të kotësisë së fjalës, e cila thith vullnetin për t’u ankuar, për të protestuar ose për të rezistuar.

Në mediat sociale, problemi nuk është kontrolli, por kaosi. Ritmi galopant me të cilin mund të përhapet informacioni i rremë mund të bëjë mbrojtjen e së vërtetës ose korrigjimin e lajmit të duket si një mision i pamundur, ose një ftesë për kundërshtarët që të dyfishojnë përhapjen e mashtrimeve.

Problemi i lajmeve të rreme tani është i përbërë nga ndarjet shoqërore dhe politike që i nënvleftësojnë mënyrat tradicionale në të cilat mbizotëron zakonisht e vërteta. Hetimet, ekspozimet dhe studimet dështojnë në një situatë ku një pjesë e konsiderueshme e popullsisë nuk beson në një varg të gjerë burimesh që perceptojnë si politikisht apo ideologjikisht armiqësore, duke përfshirë burime që tradicionalisht kanë imponuar respekt të gjerë, nëse jo universal.

Debati mbi përballimin e lajmeve të rreme është përqendruar në atë që mund të bëjnë qeveria, mediat e lajmeve, platformat e mediave sociale dhe aktorët e shoqërisë civile si grupet e kontrollit të fakteve. Secili ka një rol të rëndësishëm për të luajtur, por gjithashtu duhet të respektojë kufijtë e mprehtë për ndërhyrjet e tyre.

Natyrisht, asnjë president nuk duhet të denigrojë lajmin e ligjshëm që nuk i pëlqen – siç bën vazhdimisht Donald Trump. Por keqpërdorimi i Trumpit të autoritetin e tij na kujton vetëm se ka arsye të mira që Kushtetuta e ndalon qeverinë të gjykojë se cilat lajme janë të vërteta dhe cila të rreme. Google dhe Facebook, si platforma private, duhet të monitorojnë platformat e tyre për t’u siguruar që teoritë e konspiracionit të rrezikshëm nuk spërhapen viralisht, por nëse ata mbi-kontrollonin ato që shfaqen në faqet e tyre, ata do të krijojnë reagime për fjalën e lirë.

Sigurisht, mediat duhet të përpiqen të mbështesin standardet profesionale dhe etike, por vetëm ata nuk mund t’i bindin lexuesit cinikë t’i besojnë atyre. Në mënyrë të ngjashme, ata që besojnë se lajmet e rremë, kanë mosbesim ndaj zyrave të kontrollit të fakteve që përpiqen të tregojnë se historitë janë të rreme.

Në fund të fundit, fuqia e lajmeve të rreme është në mendjet e shikuesve – domethënë, konsumatorët e lajmeve. Ne kemi nevojë për një ekuivalent të lajmeve të konsumatorëve të Bashkimit të Konsumatorëve të nderuar që, duke filluar nga vitet 1930, mobilizuan miliona vetë prapa duke marrë një qasje të informimit për blerjet, ose përpjekjen më të fundit për të fuqizuar individët për të marrë përgjegjësinë për shëndetin e tyre duke lexuar etiketat, duke numëruar hapat, dhe duke u testuar për faktorët e rrezikut.

Kur ka pasur vetëm disa burime për të zgjedhur, blerësit nuk kishin nevojë për Raportet e Konsumatorëve për të zgjidhur tiparet dhe të metat e tyre. Por kur blerësit filluan të ballafaqohen me mbingarkesa të informacionit, u vendosën arbitra të besueshëm për t’i ndihmuar ata të zgjidhnin të mirën nga e keqja.

Në dekadat e kaluara, konsumi i lajmeve u përqendrua në gazeta, revista dhe shfaqje televizive që kishin kaluar nga disa shtresa të redaktimit dhe kontrollit të fakteve. Shumica e konsumatorëve kishin pak nevojë të edukonin veten për prirjet politike të pronarëve të mediave, mënyrat e atribuimit të kuotave, protokollet ndihmëse të gazetarisë, kuptimin e datave, apo tregues të tjerë të vërtetësisë.

Tani, me përhapjen e mediave partiake, barrierave më të ulëta për hyrjen në diskursin publik dhe përmbytjen me informim në internet dhe lajmet kabllore, konsumatorët kanë nevojë për mjete të reja për të zgjidhur zgjedhjet dhe për të marrë vendime të informuara se ku të investojnë vëmendjen dhe besimin e tyre. Lufta kundër lajmeve të rremë nuk do të varet nga nxitja e besimit në burime specifike të autoritetit, por në futjen e skepticizmit, kuriozitetit dhe ndjenjës së monitorimit tek konsumatorët, të cilët janë pengesa më e mirë kundër tregtarëve të mashtrimit.

Lëvizja e lajmeve të konsumatorëve duhet të përfshijë disa pengesa, duke u bazuar në “Hartën e të Drejtave dhe Përgjegjësive për Lajmet ndaj Konsumatorëve” të PEN America. “Duke bërë lajme të rreme: Lajme të rreme dhe Lufta për të Vërtetën.” Lëvizja duhet të sigurojë informacion të besueshëm për të ndihmuar konsumatorët të peshojnë besueshmërinë e burimeve të ndryshme të lajmeve.

Duhet të përfshijë një krah të avokimit për të nxitur redaksitë, platformat e internetit dhe gjigantët e mediave sociale të jenë transparentë rreth vendimeve të tyre lidhur me atë se çfarë lajmesh janë kontrolluar dhe si. Kjo lëvizje duhet të avancojë kurrikulat e leximit të lajmeve në shkolla dhe të pajisë brezin e ardhshëm për të lundruar në oqeanin informatik në të cilin ata kanë lindur.

Ajo duhet të shpërndajë informacione në zona të ndryshme dhe të përpiqet vazhdimisht për të shmangur anshmërinë ideologjike. Duhet të zhvillojë një krah hulumtues investigativ për të ekspozuar, emërtuar dhe turpëruar furnizuesit e lajmeve të rreme dhe mbështetësit e tyre financiarë. Dhe kjo mund të sigurojë renditje periodike, dhe raportim mbi redaksitë dhe degët e tjera për t’i mbajtur ata të përgjegjshëm ndaj audiencës së tyre.

Lëvizja gjithashtu duhet të mobilizojë publikun për t’u bërë konsumator i mirë i lajmeve duke i inkurajuar ata që të aplikojnë një sy kritik ndaj burimeve të lajmeve, të favorizojnë ata që janë të besueshëm, të vërtetojnë raportet përpara se t’i ndajnë ato në mediat sociale dhe të raportojnë gabime kur t’i shohin ato.

Njohja e lajmeve të rreme si një kërcënim për shprehjen e lirë nuk mund të jetë bazë për të justifikuar një kurë – në formën e qeverisë së re apo kufizimeve të korporatave mbi fjalën – që mund të përfundojë duke qenë më keq se sa sëmundja.
Përfituesit e paskrupullt dhe oportunistët politikë kurrë nuk mund të pushojnë në përpjekjet e tyre për të infektuar informacionin global të lajmeve për t’i shërbyer qëllimeve të tyre.

Receta më e mirë kundër epidemisë së lajmeve të rremë është që të edukojë konsumatorët duke ndërtuar aftësinë e tyre për të mbrojtur veten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.