fbpx

A po fundoset Holanda

Revista e njohur europiane, “Politico.eu”, analizon një fakt tepër shqetësues për Holandën. Ajo është “drejt zhdukjes”, si pasojë e rritjes së nivelit të detit. Politico ka marrë në analizë situatën aktuale të Holandës bazuar në shpjegimin e ekspertëve.

Libri telefonik lokal në zonën Holandeze të Noordwaard është një regjistrim i një komuniteti që nuk tashmë ekziston: Lista e numrave për shtëpitë që janë shkatërruar është duke u rritur. Dikur një zonë bujqësore e lulëzuar, Noordwaard tani është një hapësirë ​​e kënetave të kallamishteve në Holandën Jugperëndimore, e projektuar qëllimisht në mënyrë që të mbajnë të thatë qytetet aty pranë Holandeze.

“Disa vjet më parë, kur erdhët në këtë pjesë tokë të Holandës, e cila është shumë pak mbi nivelin e detit, fermat e mëdha të ishin atje, gjithashtu kishte hektarë të mbjella me patate dhe qepë”, tha Stan Fleerakkers, një fermer që merrej me qumështit që jeton aty afër. “Tani kur shkon atje, nuk ka mbetur asgjë”.

Noordwaard ishte një nga 39 zona të tilla të zgjedhura për programin “Dhoma për lumin” të qeverisë holandeze, në të cilën toka iu nënshtrua përsëri ujit. Është një përmbysje moderne e praktikës shekullore të riblerjes së tokës nga një vend i njohur me pozicion të ulët. Është gjithashtu një fotografi e së ardhmes me të cilën përballet vendi: Me një parashikim të paprecedent të rritjes së nivelit të detit si rezultat i ndryshimit të klimës, qeveria Holandeze po garon me orën, për të kuptuar se si të ruajë një nga vendet më të pasura në botë nga zhdukja në Detin e Veriut .

Parashikimet e rritjes së detit variojnë nga nivelet që janë të menaxhueshme për sa kohë që rritja është graduale, deri në skenarët e fundit që do të tejkalojnë aftësinë e autoriteteve për t’u përgjigjur. Ekspertët kanë filluar të modelojnë të ardhmen e mundshme në emër të qeverisë. Nga skenarët më optimistë, pengesat e stuhisë, pompat dhe përshtatjet mund të përballohen, por me një kosto – dhe madje edhe atëherë vetëm deri në një pikë.

“Në anën tjetër të spektrit kontrollohet largimi, e cila nuk është e mirë, sepse ne duhet të largojmë afro 10 milion njerëz”, tha Maarten Kleinhans, profesor i gjeoshkencave dhe gjeografisë fizike në Universitetin e Utrecht. “Dhe sa më shpejt që kjo të bëhet e njohur, sa më shpejt që mbetjet godasin njerëzit, nuk do të ketë asnjë investim dhe ekonomitë lokale do të shemben”.

“Ky është vërtet një skenar makthi, por një skenar serioz”, shtoi ai. “Mund të jetë një makth më i vogël nëse fillojmë të planifikojmë që tani”.

Rritja e detit

Një sasi e caktuar e ngritjes së detit është e pashmangshme, e vendosur në lëvizje nga ngrohja globale dhe shkrirja e akullit të shkaktuar nga dekada të emetimeve të karbonit.

Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës, organi i Kombeve të Bashkuara që mbledh dhe vlerëson rezultatet shkencore, parashikon nga afro 30 deri në 60 centimetra ngritje të detit deri në vitin 2100, edhe nëse vendet i bëjnë mirë premtimet e tyre për të ulur emetimet sipas Marrëveshjes së Klimës në Paris.

Emetimet më të shpejta janë ulur, ku ka një rrezik më të vogël të rritjes së pakontrollueshme. Por deri tani, bota e zhvilluar nuk po arrin të përmbushë objektivat e saj. Nëse emetimet vazhdojnë në tendencat aktuale, IPCC parashikon një rritje të detit me 84 centimetra, deri në vitin 2100, dhe 5.4 metra deri në 2300.

IPCC gjithashtu ka paralajmëruar se një ngritje prej më shumë se një metër deri në vitin 2100 nuk është e mundshme dhe këshilloi – vendet e rrezikuara të planifikojnë rastet në përputhje me rrethanat. Një ngritje e tillë e shpejtë, me rritje të shpejtë që mund të pasojnë, do t’i linte shumë vende të pafuqishëm të përgjigjen me kohë. Rritja e niveleve të detit krijon një efekt dëbore që përshpejton shkallën në të cilën fenomeni do të vazhdojë.

Në thelb, sa më keq bëhet, aq më keq do të bëhet: Fleta e akullit të Antarktikut është aq e madhe sa që ushtron një tërheqje gravitacionale mbi oqeanet: Ndërsa zvogëlohet, uji i detit do të rishpërndahet nga Poli i Jugut, duke shkaktuar një rritje shtesë.

“Ne kemi humbur pothuajse gjysmën e akullit të Arktikut tani, dhe të dy fletët e akullit të Grenlandës dhe Antarktidës po humbasin masën dhe kontribuojnë në ngritjen e nivelit të detit në mënyrë të konsiderueshme”, tha Michiel van den Broeke, profesor i meteorologjisë polare në Universitetin e Utrecht.

“Kjo është gjithashtu një moment i pakthyeshëm dhe ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm që të mos e kalojmë këtë pikë marrëse, sepse kjo do të thotë se do të jemi të përkushtuar që niveli i detit të rritet me shumë metra, dhe kjo është diçka të cilën Holanda nuk mund ta përballojë”.

Se sa metra rritje mund të ketë në Holandë do të varet nga koha që duhet të përgatisë, por është drejt shifrave të ulëta. Sipas qeverisë Holandeze, mbrojtjet aktuale janë adekuate deri në vitin 2050. Përmirësimi i tyre është punë e ngadaltë: 30 vitet e fundit të punimeve të mbrojtjes nga përmbytja në Holandë e lejuan atë të merrej me vetëm 40 centimetra të tjerë të rritjes së nivelit të detit.

Opsionet e disponueshme vijnë edhe në tregti. Rëra mund të depozitohet në plazhe – nëse ka kohë të mjaftueshme, dhe rërë të mjaftueshme. Pirgjet mund të ngrihen, por kjo i lë ata që jetojnë brenda tyre në rrezik më të madh nëse gjërat shkojnë keq. Uji mund të pompohet, por kripa nuk mundet. Si rezultat, kripërat e tokës rriten, me pasoja për bujqësinë Holandeze. Barrierat e stuhisë mund të mbyllen, por kjo bllokon transportin në portin e Roterdamit, i cili përbën një pjesë të konsiderueshme të ekonomisë Holandeze.

Ndërhyrja në vijën bregdetare ndikon edhe në industrinë e peshkimit holandez. Dhe nëse toka është nën nivelin e detit, lumenjtë që rrjedhin mbi të duhet të pompohen jashtë barrierave në det, gjë që kushton energji. Ekziston një pikë në të cilën nuk ka kuptim financiar të shpëtosh tokën. “Teknikisht, është shumë e mundur.

Ne mund të ngremë mbrojtje bregdetare ose dika të tillë. Por në një moment të caktuar duhet të pyesni veten nëse kjo është një zgjidhje e vlefshme”, tha van den Broeke.

“Plani B është tërheqje. Jep një pjesë të tokës përsëri në det”. Nuk ndihmon që copëza të mëdha të vendit tashmë po fundosen. Është një fenomen i zakonshëm për deltat e botës: Vendbanimi njerëzor ndalon proceset e sedimentimit që fillimisht ngritën tokën; nxjerrja e ujit nëntokësor e ul atë më tej; dhe toka kompresohet nën peshën e vet. Xhevahiri i pasurisë dhe industrisë Holandeze, megalopoli i Randstad që përfshin Amsterdamin, Roterdamin, Hagën dhe Utrechtin, ndodhet në pjesën e rrezikuar të vendit. “Disa nga zonat më të thella në Holandë janë tashmë 10 metra nën nivelin e detit”, tha Kleinhans.

“Nëse do të shkelnit bregdetin tani, deti do të arrinte afërsisht në Utrecht, në Holandën qendrore. Është me të vërtetë një situatë e frikshme, dhe ka vërtet një ndjenjë të rreme të sigurisë”.

Hartimi i së ardhmes

Aftësia për të menaxhuar ujin është një pikë krenarie në Holandë. Pasuria e saj, gatishmëria institucionale dhe njohuria teknike i kanë dhënë asaj avantazh ndaj pjesëve të tjera të ulëta të botës. Bordet Rajonale të Ujit, disa të themeluara në shekullin XIII, janë të pavarura nga qeveria kombëtare, duke i lejuar ata të planifikojnë përtej gjatësisë së cikleve politike. Krijuesit e politikave kanë krijuar lidhje të forta me komunitetin shkencor dhe ka një bashkëpunim të ngushtë midis institucioneve.

Por veprat kryesore të përmbytjes shpesh kanë qenë reaktive, të shkaktuara nga katastrofa të tilla si stuhia e vitit 1953 që shkatërroi vendin dhe përmbyti gati një të dhjetën e tokës bujqësore Holandeze. Fatkeqësia vrau 1.836 njerëz, shkatërroi shtëpi dhe mbyti dhjetëra mijëra kafshë. Tani, qeveria Holandeze po përpiqet të marrë përpara kurbën. Këtë vit, ai urdhëroi një grup ekspertësh, Programin e Njohurisë në Nivelin e Detit, të monitorojë çështjen dhe të hartojë përgjigjet e mundshme.

Grupi është duke punuar me katër skenarë, sipas Marjolijn Haasnoot, një shkencëtar i mjedisit në institutin kërkimor Deltares dhe Universitetin Utrecht, i cili ka udhëhequr zhvillimin e planifikimit të skenarëve të ardhshëm në Holandë. Dy nga skenarët – të quajtur “Mbroni hapjen” dhe “Mbroni mbylljen” – përfshijnë forcimin e mbrojtjes me mjetet ekzistuese, me mundësinë e pengesave të stuhisë të hapura ose të mbyllura.

E treta, “Përparimi” është një skenar sulmi, në të cilin Holanda kërkon tokë shtesë nga deti dhe ndërton ishuj mbi të. “Akomodimi” ka të bëjë me tërheqjen – duke identifikuar se cilat pjesë të Holandës mund të mbahen, dhe cilat duhet t’i jepen detit për të shpëtuar pjesën tjetër. Plani do të përfshijë ndërtimin e zonave dhe pompimin e ujit, si dhe krijimin e zonave përmbytëse të qëllimshme.

Disa ndërtesa mund të ndërtohen për të lundruar; shtëpitë mund të ngriheshin mbi stalla, një grykë tradicionale e përdorur në antikitet. Për të ndihmuar në zgjedhjen e qasjes më të mirë në përgatitjen për një të ardhme ende të pasigurt, Haasnoot ka zhvilluar një model që harton skenarë të mundshëm në të ardhmen dhe përcakton se cilat veprime duhet të ndërmerren në përgjigje të secilit.

Ajo nuk pret që tërheqja të jetë e domosdoshme në 100 vitet e ardhshme, por paralajmëroi se disa nga opsionet e tjera, megjithëse të realizueshme teknikisht, do të ishin përçarëse. Ulja e nivelit të rrezikut të pranueshëm nga përmbytja, rritja e pompimit dhe mbyllja e pengesave të stuhisë, për shembull, të gjitha vijnë me kosto dhe humbje tregtare.

Ajo paralajmëroi gjithashtu se ajo që po vjen mund të shkojë përtej çdo gjëje që Holandezët kanë trajtuar më parë.

“Ekziston kjo mundësi që niveli i detit mund të rritet shumë më shpejt pas vitit 2050, dhe ne duhet të ndërmarrim shumë veprime brenda një kohe shumë të shkurtër,” tha Haasnoot. “Disa prej veprimeve mund të jenë shumë të mëdha. Ne nuk kemi përvoja”.

Pengesat

Shkencëtarët thonë se ata po zbulojnë se rreziqet e ngritura nga niveli i detit rriten për t’u transmetuar para publikut, por insistojnë se është e rëndësishme të vazhdojnë përpjekjen. Është politikisht e vështirë, thonë ata, sepse kërkon të sakrifikosh tani për një të ardhme të pasigurt dhe shumë të përhapur.

“Edhe nëse është larg në të ardhmen, implikimet janë aq të larta dhe sfida për të menaxhuar deltën është kaq e madhe,” tha Haasnoot. “Ne nuk mund të presim derisa të provojmë efektet për të vepruar.” Holanda është vendosur të humbasë objektivin e saj për të ulur emetimet në 30 për qind deri në vitin 2020 krahasuar me nivelet e 1990.

Këtë verë, shtatë parti politike nga e majta dhe e djathta, u bashkuan për të miratuar një ligj për ndryshimin e klimës që synon të zvogëlojë emetimet me 95 për qind deri në vitin 2050. Por përpjekjet për të ndjekur veprimet janë përmbushur me lobim të ashpër nga ata që preken. Fermerët holandezë bllokuan qytete në të gjithë Holandën me traktorët e tyre në tetor në protestë kundër përpjekjeve të qeverisë për të frenuar ndotjen e azotit, e cila është shkaktuar kryesisht nga bujqësia dhe industria e ndërtimit.

Ushtria u fut për të mbrojtur Hagën dhe katër qeveri rajonale pezulluan masat nën presion. Kjo u pasua nga protesta të ngjashme nga punëtorët e ndërtimit me kamionë dhe gërmues që shkaktuan bllokim trafiku që shtrihet deri në 380 kilometra, sipas autoritetit të trafikut ANWB.

“Kjo do të ketë pasoja për shumë dekada dhe shekuj. Duhet një politikan shumë i guximshëm për të marrë përsipër”, tha Van den Broeke i Universitetit të Utrecht. “Ende ekziston një pjesë e konsiderueshme e popullatës Holandeze që nuk është në dijeni ose nuk interesohet për këto probleme, kështu që kërkon udhëheqje të fortë për t’i bërë këto ndryshime”.

Kleinhans, profesori i gjeografisë fizike, beson se ndjenja mbizotëruese e sigurisë dhe besimit në lidhje me mbrojtjet nga përmbytjet në mesin e popullatës më të gjerë është e gabuar. “Është një besim i bazuar në të kaluarën”, tha Kleinhans.

“Ne po përballemi me diçka më të keqe se kurrë në historinë njerëzore, dhe mbase në historinë gjeologjike. Asnjëherë nuk kemi pasur këtë lloj sfide dhe nuk jemi të gatshëm për të”.

Dhoma për ujin

Në fund të fundit, Holanda mund të mos ketë mundësi tjetër përveç se të përshtatet, ose ndoshta të tërhiqet. Një grup fermerësh në Overdiepse Polder – jo larg nga moçalet e evakuuara të Noordwaard – demonstrojnë kufijtë e modelit Holandez.

Ishte një artikull i vogël në një gazetë lokale që paralajmëroi për herë të parë Stan Fleerakkers dhe 15 fermerët e tij se toka e tyre ishte e listuar për përfshirje në programin Dhoma për Lumin, një përgjigje ndaj përmbytjeve të Rinit të 1995, në të cilën duhej të ishin 250,000 njerëz të evakuuar.

“Ne e dinim nëse do të luftojmë qeverinë, do të humbasim”, kujtoi Fleerakkers. “Ne vendosëm se do të bashkëpunojmë me qeverinë dhe do ta bëjmë planin tonë. Ne duam të qëndrojmë këtu, duam të zgjerohemi”.

Në vend që të largohen, gjysma e fermerëve u bindën autoriteteve që t’i ndihmojnë ata të qëndrojnë. Rezultati është padyshim një ide e inxhinierisë dhe planifikimit. Fermerët tani jetojnë në shtëpi në fermë të mëdha, legante, të sapo-ndërtuara, të ngritura gjashtë metra mbi tokat e tyre me livadh, dhe të lidhur me fshatin më të afërt me rrugë të ngritura në të njëjtën lartësi.

Në dimër, ata i lëvizin bagëtitë e tyre lart në hambarët e tyre të ngritur. Tregtia për të mbetur është se toka e tyre tani dyfishohet si një zonë e krijuar për të përmbytur qëllimisht për të shpëtuar qendrat e afërta urbane të Waalwijk dhe ‘s-Hertogenbosch. Diga në fund të fushave të tyre, përtej të cilave anijet kontejnerë kalojnë përgjatë lumit Maas, u ul qëllimisht për të arritur në ujin e lumit kur tejkalon një pikë të caktuar.

Pritet të përmbytet një herë në 25 vjet, dhe të përmbytet seriozisht dy herë në shekull. Pyetja është nëse kjo qasje është e shkallëzueshme pasi nivelet e detit vazhdojnë të rriten. Zhvendosja e fermerëve Overdiepse u bë në një kohë luksoze, të fondeve dhe të kohës. Për të lëvizur vetëm 16 fermerë morën nga viti 1999 në vitin 2015.

Qeveria bleu fermën e vjetër të Fleerakkers me një çmim bujar. Ai mbeti duke jetuar dhe duke punuar te ajo, ndërsa qeveria ndërtoi punime të buta për shtëpinë e tij të re. Nëse ndonjë përmbytje ndodh ndonjëherë jashtë muajve të dimrit, atij i garantohet kompensimi për dëmet dhe kulturat e humbura.

Ai gjithashtu ka një marrëveshje që qeveria do të blejë fermën e tij, me çmimin e fermave që nuk gjenden në tokat përmbytëse, nëse ai ndonjëherë vendos të lëvizë. “Nuk është aq e shtrenjtë sa kur përmbytet një fshat”, tha Fleerakkers. “Ne shpenzojmë shumë para në Holandë për administrimin e ujit. Ne duhet ta bëjmë atë nëse nuk bëjmë, do të përmbytemi – asnjë fabrikë, asnjë popull që jeton këtu, të gjitha do të zhduken”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.