SI TA LINI DUHANIN

31 Maj Dita Botërore e Duhanit

31 Maji Dita Botërore e Duhanit

Duhani përdoret në shumë forma të ndryshme, por asnjë nga to nuk është e mire per shendetin tone.Duhani është shkaktar për të ashtuquajturën “epidemi” të kancerit të mushkrive, sidomos në gjysmën e dytë të shekullit XX-të, duke çuar këtë kancer në numrin një të vdekshmërisë nga kancerit te meshkujt. Te femrat kanceri i mushkërive nuk ka rol parësor në vdekshmërinë, por rreziku prej tij, është rritur  me rritjen e përdorimit të duhanit prej femrave.

Duhani është i rrezikshem për gratë shtatzëna sepse kur të lindin foshnjet e tyre do te jenë 200g më pak se sa foshnjet të cilat lindin nga gratë që nuk pinë duhan.

FAKTET PËR DUHANIN

Duhani vret më shumë se 8 milion njerëz çdo vit.

Më shumë se 7 milion prej këtyre vdekjeve janë rezultat i përdorimit të drejtpërdrejtë të duhanit ndërsa rreth 1.2 milion janë rezultat i jo-duhanpirësit duke u ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë.

Mbi 80% e 1.3 miliardë përdoruesve të duhanit në botë jetojnë në vendet me të ardhura të ulëta  dhe të mesme kjo ndikon edhe varfërimin e tyre.

Zhvillojnë sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe kancer të mushkërive.

 Vlerësimet tregojnë se pirja e duhanit rrit rrezikun:

Për sëmundjen koronare të zemrës nga 2 deri në 4 herë

Për goditje në tru nga 2 deri në 4 herë

Tek burrat që zhvillojnë kancer në mushkëri me 25 herë

Nga gratë që zhvillojnë kancer të mushkërive me 25.7 herë

 E-cigaretat

Cigare elektronike nuk përmbajnë duhan por janë të dëmshme për shëndetin dhe nuk janë të sigurta. Sidoqoftë, është shumë herët për të dhënë një përgjigje të qartë mbi ndikimet afatgjata të përdorimit të tyre ose të ekspozimit ndaj tyre. E-cigaret janë veçanërisht të rrezikshme kur përdoren nga fëmijët dhe adoleshentët.Nikotina shkakton varshmëri të madhe dhe truri i të rinjve zhvillohet deri në mesin e njëzetave të tyre.

Studimet tregojnë se pak njerëz i kuptojnë rreziqet specifike shëndetësore të përdorimit të duhanit.Sidoqoftë, kur duhanpirësit bëhen të vetëdijshëm për rreziqet e duhanit, shumica dëshirojnë të braktisin.Pa mbështetjen e ndërprerjes, vetëm 4% e përpjekjeve për të lënë duhanin do të kenë sukses.Mbështetja profesionale dhe ilaçet e provuara të ndërprerjes mund të dyfishojnë mundësinë e përdoruesit të duhanit për heqjen dorë të suksesshme./ Blerta Jahaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.