Ballina / KURIOZITETE / 10 kuriozitetet brenda Koresë së Veriut
korea e veriut

10 kuriozitetet brenda Koresë së Veriut

Koreja e Veriut është një nga vendet më të izoluara në botë.

E tëra që dimë për të është se aktualisht udhëhiqet nga Kim Jong Un. Dihet se në këtë shtet, popullata nuk i gëzon të drejtat demokratike. Por për ta njohur më shumë Korenë e Veriut, ju sjellim edhe 10 kuriozitete interesante, që nuk i keni ditur për këtë shtet.

1. Marijuana është e ligjshme dhe nuk klasifikohet edhe si drogë

Nuk ka asnjë tabu rreth pirjes së Marijuanës në Korenë e Veriut. Shumë prej vendasve e përdorin rregullisht. Përdorimi dhe shpërndarja e drogave të forta është dënuar me vdekje, por marijuana klasifikohet si barishte e bohemëve dhe nuk është konsideruar si një drogë.

2. Gjashtë ushtarë amerikanë kanë mbetur në Korenë e Veriut prej vitit 1962

“Isha ngopur me fëmijërinë time, martesën time, jetën e ushtarakut, çdo gjë. Isha një njeri i mbaruar. Kisha vetëm një vend për të shkuar”, thotë James Dresnok, i fundit dezertor i gjallë në Korenë e Veriut. Në gusht 1962, ai u largua në një fushë të minuar dhe marshoi në Korenë e Veriut. Menjëherë pas mbërritjes së tij, Dresnok u takua me Larry Allen Abshier, një tjetër spiun amerikan. Janë katër prej tyre: Abshier, Jerry Parrish, Charles Robert Jenkins, dhe Dresnok. Burrat kanë jetuar së bashku dhe kanë marrë pjesë në përpjekjet propagandistike në emër të qeverisë së Koresë së Veriut. Ata u shfaqën në kopertinat e revistave dhe altoparlantëve të përdorura për të bindur ushtarët amerikanë të dezertojnë.

3. Koreja e Veriut është vendi i vetëm në botë që ka kapur një anije të marinës amerikane

Më 23 janar 1968, në ujërat ndërkombëtare më shumë se 15 milje nga Koreja e Veriut, Pueblo USS, një anije elektronike e inteligjencës, ishte rrethuar nga nëndetëse dhe një anije silurë, me avionë MiG nga sipër. Marinarët në Pueblo u rrethuan dhe u burgosën. Ndërsa u shfaqën pamje propagande duke treguar trajtim të drejtë, realiteti ishte shumë më keq. Ekuipazhi duroi urinë dhe torturat për gati një vit. Përfundimisht, qeveria e Koresë së Veriut vendosi të lirojë të gjithë anëtarët e ekuipazhit. Pueblo mbahet ende nga Koreja e Veriut.

4. Koreja e Veriut nuk është më “komuniste” zyrtarisht

Në vitin 2009, referimet ndaj komunizmit, ishin hequr nga kushtetuta e vendit dhe “Juche” u bë ideologjia zyrtare shtetërore, duke zëvendësuar marksizëm-leninizmin, kur vendi miratoi një kushtetutë të re në vitin 1972. Krijuar nga Kim Il-Sung, ajo thekson se masat Koreane janë zotërit e zhvillimit të vendit, me një theks të veçantë në politikë, ekonomi dhe mbrojtëse të vetë-qëndrueshmërisë.

5. Nuk është viti 2013, por 102!

Kalendari Juche u prezantua në vitin 1997 dhe është i bazuar në datën e lindjes së Kim Il Sung: 15 Prill, 1912. Këtë vit e referuan si Juche 1 dhe sistemi fillon që atje, ndërsa mbahen muajt tradicionale të kalendarit gregorian dhe numri i ditëve në një muaj.

6. Koreja e Veriut ka stadiumin më të madh në botë

Aktualisht përdoret për futboll dhe ndeshje sportive, por më shpesh për performancat si “Mass Games”. Stadiumi mbushet më 1 Maj me 150 mijë njerëz. Stadiumi ndodhet në Penian dhe u ndërtua në vitin 1989. Në fund të viteve 1990, një numër i gjeneralëve të ushtrisë së Koresë së Veriut të implikuar në një atentat ndaj Kim Jong-il u ekzekutuan me anë të djegies në stadium.

7. Në vitin 2012, arkeologët e Koresë së Veriut njoftuan se kishin zbuluar vendbanimin e një njëbrirëshi

Në nëntor të vitit 2012, arkeologët e Koresë së Veriut pretenduan se kishin zbuluar një varr mitik njëbrirëshi, që i përkiste mbretit Tongmyong, themelues i mbretërisë së lashtë Koreane. Njoftimi u bë nga ana e Institutit të Historisë të Akademisë së Shkencave Sociale DPRK, e cila raportoi se varri u gjet 220 metra nga një tempull në Penian. “Një shkëmb drejtkëndëshe gdhendur me fjalë para varrit. Fjalët e gdhendura besohet të datohen në periudhën e mbretërisë Koryo (918-1392)”, thuhet në raport. “Tempulli ka shërbyer si një pallat lehtësimi për mbretin Tongmyong, në të cilën ka varrin edhe bualli i tij.”

8. Ka 51 “kategori sociale” ku renditet besnikëria e tyre ndaj regjimit

Bazuar në prapavijën politike, sociale dhe ekonomike të paraardhësve të drejtpërdrejtë, si dhe sjellja nga të afërmit, “Songbun” – një sistem i Koresë së Veriut nga statusi i atribuuar – është përdorur për të përcaktuar nëse një individ është besuar me përgjegjësi, ka mundësi brenda vendit, apo duhet të marrë ndihmë sociale. Songbun ndikon në qasjen ndaj arsimit dhe punësimit dhe veçanërisht, nëse një person ka të drejtë për t’u bashkuar me partinë e Koresë së Veriut qeverisëse, nga Partia e Punëtorëve të Koresë.

9. Në kufi, ka një qytet fantazmë

Sipas qeverisë koreane, fshati i Kijongdong, vendosur në veri të zonës të demilitarizuar (DMZ), përmban një fermë me rreth 200 familje kolektive, e cila ka një qendër të kujdesit për fëmijët, çerdhe, shkollë fillore dhe të mesme, dhe një spital. Megjithatë, vëzhgimi nga Jugu sugjeron se ky është në fakt një qytet fantazmë, krijuar për të inkurajuar tradhtarët e Koresë së Jugut. Deri në vitin 2004, altoparlantët masivë montuar në disa prej ndërtesave dërgonin vazhdimisht propagandistike që lidhen me virtytet e veriut duke u bërë thirrje ushtarëve të pakënaqur dhe fermerëve thjesht të kalojnë përtej kufirit për t’u pranuar si vëllezër.

10. Hoteli më i lartë në botë që u kthye në piramidë bosh

Me 105 kate, Hotel Ryugyong ishte projektuar për të qenë hoteli më i lartë në botë në fund të viteve ‘80, por ndërtimi u ndërpre në vitin 1992, pasi vendi hyri në një periudhë krize ekonomike pas rënies së Bashkimit Sovjetik. Gazetat japoneze vlerësuan se kostoja e hotelit ishte 750 milionë dollarë, e cila është 2% të GDP-së Koresë së Veriut. Për mbi një dekadë, ndërtesë e papërfunduar mbeti bosh dhe pa dritare, duke u shfaqur si një guaskë masive prej betoni. Në fund të viteve 1990, Bashkimi Evropian dhe Dhoma e Tregtisë në Kore inspektuan ndërtesën dhe arritën në përfundimin se struktura ishte “e pariparueshme”./InfoGlobi/M.D.

@Fluidi

Provo po ashtu

FBI mbyll observatorin në rrethana misterioze

FBI mbyll observatorin në rrethana misterioze

Objekti fokusohet në kërkimet diellore dhe teleskopi i tij është një nga observatorët më të …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.