Ballina / KURIOZITETE / 10 familjet më të pushtetshme të të gjitha kohërave

10 familjet më të pushtetshme të të gjitha kohërave

Janë dhjetë familje nga e gjithë bota që krijuan perandori me bizneset dhe kompanitë e tyre dhe patën ndikim në historinë e kombeve dhe shteteve.

ROTHSCHILD, BANKIERE

(1744-SOT) Brenda pak vitesh, Rothschildët kaluan nga getoja e hebrenjve në Frankfurt, Gjermani, në akumulimin e një pasurie të tillë, sa të industrializonin Evropën dhe të financonin luftëra, transmeton bota.al.

MEDICI, BANKIERE

(SHEKUJT XV-XVIII) – Financues të Papatit, ishin edhe politikanë e padronë. Patën një rol të rëndësishëm në Rilindjen italiane dhe kontribuuan për të bërë Firencen, qendrën artistike që admirojmë edhe sot.

NEHRU-GANDHI, POLITIKANE

(1919-SOT) – Ngahera anëtarë të Kongresit Kombëtar Indian, çliruan Indinë nga anglezët dhe i dhanë vendit tre kryeministra. Disa anëtarë të familjes (që është vetëm homonim me Mahatma Gandhin) u vranë.

ROCKEFELLER, BIZNESI I NAFTES

(1870-SOT) – Shumë të pasur falë nxjerrjes së naftës, ishin filantropë të mëdhenj që mbështetën kulturën dhe kërkimin shkencor. Kreu i familjes ishte Uilliam Avery Rokerfeller, druvar dhe nëpunës udhëtues.

FUGGER, BANKIERE

(SHEKUJT XV-XVI) – Ishte familja më e rëndësishme e sipërmarrësve, mes Mesjetës së Vonë dhe fillimit të epokës moderne. Kishin monopolin e bakrit dhe lidhën kontrata me shtete të ndryshme europiane.

KRUPP, ÇELIK DHE ARME

(SHEKUJT XIX-XX) – Dinasti gjermane manjatësh të prodhimit të çelikut. Me fabrikat e tyre influencuan mbi dy luftëra botërore. Disa prej familjes Krupp u dënuan për krime kundër njerëzimit pas luftës.

BORGHESE, TREGTARE LESHI

(SHEKUJT XVI-XIX) – Familje tregtarësh, kreu i familjesh ishte një tregtar leshi i shekullit XIII, Tiezzo da Monticiano. Zotëronin shumë toka dhe lidhje të ngushta me papatit dhe me Napoleonin.

KENNEDY, POLITIKANE

(SHEKULLI XX) – Amerikanë me origjinë irlandeze. Patriarku ishte Patrick J. Kennedy (1858-1929) i Partisë Demokratike. Mes anëtarëve të saj, më të famshmit ishin presidenti John F. Kennedy dhe senatorët Bob dhe Ted Kennedy.

EPHRUSSI, BIZNESI I NAFTES

(SHEKUJT XIX-XX) – Ukrainas me origjinë greke, kontrollonin drithërat dhe naftën në Europën Lindore. Krijuan banka por, duke qenë hebrenj, humbën pothuaj gjithçka me ardhjen e nazizmit.

VANDERBILT, TRANSPORTET

(SHEKUJT XIX-XX) – Patriarku amerikan me origjinë holandeze Cornelius Vanderbilt (1794-1877) krijoi një perandori të transportit hekurudhor dhe transportit detar në Tetëqindën.

Check Also

Çka ndodh pak minuta para vdekjes

Të gjithë jemi kureshtarë për vdekjen. Vdekja dhe jeta janë hulumtuar gjerësisht nga shkencëtarët përgjatë …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *